Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Orol Arnold sa šťastne vrátil domov, samica ho však nečakala sama

Na ilustračnej snímke orol krikľavý Foto: TASR/Pavol Bendík

Arnold priletel k hniezdu a tam oddychuje po dlhej ceste a čistí si perie.

Vysoké Tatry 23. apríla (TASR) - Orol Arnold, ktorého návrat na Slovensko mohla na internete sledovať široká verejnosť, sa po ceste z Afriky vrátil na svoje hniezdisko.

"Náš Arnold úspešne dorazil na svoje bydlisko v utorok (22. 4.) krátko pred 15. hodinou. Čakali sme ho nielen my, ale aj samica a ďalší samec orla krikľavého," informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Okamžite nastal vzdušný a následne pozemný súboj všetkých troch orlov. Po jeho skončení samica s cudzím orlom odletela. Arnold priletel k hniezdu a tam oddychuje po dlhej ceste a čistí si perie.

"Dážď nás v utorok odohnal, takže ďalšie informácie podáme neskôr. Všetkým fanúšikom nášho projektu vzdávam veľkú vďaku a úctu za doterajšiu podporu, Arnold je doma," uzavrel Majko.

Arnold počas svojho presunu späť na Slovensko prekonal asi 8000 kilometrov. Na cestu pritom vyrazil 5. marca, čo bolo o čosi neskôr, ako je zvykom u orla krikľavého.

„Napriek tomu, že pár týždňov meškal, tento projekt splnil všetko, čo sme od neho očakávali. Dostali sme množstvo informácií o Arnoldovej ceste do Afriky, zistili sme, že najjužnejšie sa vyskytoval v Juhoafrickej republike, budeme ten jeho pohyb ešte analyzovať,“ doplnil Majko. Ochranárov teší, že sa vrátil presne na to isté miesto, kde ho pred zimou minulý rok odchytili. Podľa Majka je to fenomén, ktorý môžu ľudia len ťažko pochopiť.

Lokalitu ochranári naďalej monitorujú, Arnold si stále drží pozíciu a je neďaleko hniezda. Momentálne nelieta a oddychuje po prílete. „Kolega videl v lokalite aj samicu, ťažko povedať, či je to tá pôvodná, alebo priletel s novou. Sú to prírodné zákony a my sme len v úlohe pozorovateľov, môžeme mu jedine držať palce,“ konštatoval Majko s tým, že mladšie jedince, ktoré nie sú pohlavne zrelé, zvyknú byť aj samé. Arnold má odhadom asi štyri roky, má však ešte čas vybrať si partnerku, pretože orly krikľavé ešte na vajciach nesedia. Pre ochranárov je najdôležitejšie, že sa vrátil naspäť zdravý a budú ho môcť na podhorí Západných Tatier naďalej sledovať a vďaka kamere inštalovanej pri jeho hniezde aj informovať širokú verejnosť.