Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Prešovský kraj

V osadách v okrese Kežmarok sa uskutoční akcia sterilizácie zvierat

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V obciach Veľká Lomnica a Huncovce sa nachádzajú veľké rómske osady, v ktorých sa odhaduje veľký počet zvierat.

Veľká Lomnica/Huncovce 25. apríla (TASR) – Akcia kastrácie psov a mačiek sa uskutoční od štvrtka 28. apríla do nedele 1. mája v obciach Veľká Lomnica a Huncovce, okres Kežmarok. V obciach sa nachádzajú veľké rómske osady, v ktorých sa odhaduje veľký počet zvierat.

“Počas štvordňovej akcie sterilizujeme desiatky zvierat a vrátime ich späť ich majiteľom. Zvieratá v zlom zdravotnom stave odoberieme a budeme im hľadať dočasnú opateru,” uviedla Lenka Zolnierčiková zo združenia Cesta za domovom. Kastrácia je podľa jej slov jediné riešenie nekontrolovateľného množenia zvierat v osadách a slúži aj ako účinná prevencia mnohých chorôb. Kontinuálne odoberanie zvierat z osád však neprináša požadované výsledky, pretože ich rýchlo nahradia nové. 

“Vďaka sterilizácii udržíme regulovaný počet zvierat a ide o vysoko profesionálny zákrok. Kastráciu môžu vykonávať len špecializovaní veterinári technikou takzvaných minirezov. Náš veterinárny tím tvoria špičkoví veterinári z Nitry, Bratislavy a z Lučenca,” spresnila. Kastračná akcia sa koná pod záštitou Združenia za práva zvierat v spolupráci s občianskym združením Cesta za domovom v Poprade.