Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Oteplenie by nemalo ovplyvniť festival Tatry Ice Master

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Majstrov sochárov počas neoficiálnych majstrovstiev sveta v tesaní ľadových sôch čakajú tri súťažné témy a tri dni zápasu s ľadom, počasím a prísnym okom poroty.

Vysoké Tatry 28. januára (TASR) – Oteplenie, ktoré zasiahlo aj región Vysokých Tatier, by nemalo ovplyvniť trojdňový festival Tatry Ice Master, ktorý sa v piatok 29. januára začne na Hrebienku. Pre TASR to potvrdila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská s tým, že 45 ton ľadu, z ktorého budú sochári tvoriť ľadové sochy, priviezli do Tatier v stredu (27.1.) a uskladnili ho v Tatranskom ľadovom dóme, kde je chladenie.

„Už dnes má podľa našich informácií teplota trošku klesnúť, veríme, že sa ochladí aj počas víkendu. Sochári budú mať podmienky o dosť náročnejšie, ak budú teploty nad nulou, ale veríme, že sa s tým popasujú. Podujatie sa určite uskutoční, momentálne finišujeme s prípravou areálu, aby bolo v piatok všetko pripravené na nápor turistov. Minulý rok ich prišlo asi 19.000, bolo to o dosť menej ako rok predtým, čo ovplyvnila predovšetkým snehová kalamita. Z roka na rok nás to počasie skúša, my však veríme, že to zvládneme a podujatie prebehne tak, ako má,“ konštatovala Maťašovská.

Majstrov sochárov počas neoficiálnych majstrovstiev sveta v tesaní ľadových sôch čakajú tri súťažné témy a tri dni zápasu s ľadom, počasím a prísnym okom poroty. Každá téma bude večer vyhodnotená samostatne. „Všetkých návštevníkov poteší aj bohatý sprievodný program s hudobnými vystúpeniami, tombolou a atraktívnou ľadovo–ohňovou šou. Noviniek tento rok bude niekoľko. Návštevníci sa na chvíľu presunú z Vysokých Tatier priamo do rímskeho Kolosea, navštívia Šikmú vežu v Pize a londýnsky Big Ben. Všetky tieto atrakcie budú postavené z ľadu,“ priblížila Maťašovská. Vstup na podujatie je bezplatný a navyše návštevníci môžu hlasovať o najkrajšie sochy a získať ceny v tombole.

Program sa začne v piatok otváracím ceremoniálom a prvou témou - Svetová fauna. Pokračuje v sobotu 30. januára súťažnou témou - História krajiny odkiaľ pochádzam a súťaženie uzavrú sochári témou - Voľná tvorba v nedeľu 31. januára. Všetky sochy musia byť 3D. Pre návštevníkov budú navyše k dispozícii aj ďalšie ľadové atrakcie ako ľadové bary, kreslo, šmýkačka či maxi žiarovka z ľadu. Na výrobu týchto atrakcií sa použije ďalších 45 ton ľadu.

O víťazstvo v jednotlivých kategóriách sa popasuje 12 tímov z Ruska, Fínska, Iraku, Maďarska, Singapuru, Turecka, Českej republiky či Holandska, Kanady, USA, ale aj domáceho Slovenska a susedného Poľska. „Za tri dni sa umelci pokúsia vytvoriť na Hrebienku jedinečnú expozíciu ľadových sôch, ktorá bude tešiť návštevníkov až do príchodu jarného slnka,“ zdôraznila Maťašovská s tým, že program doplnia hudobné vystúpenia populárneho zoskupenia Fragile pod vedením Braňa Kostku, ktorého predskokanom bude husľový koncert detí pod vedením Terézie Novotnej. Pripravený je aj program World Music v podaní Nebeskej muziky z Terchovej a záver druhého súťažného dňa bude patriť ľadovo-ohňovej šou. V nedeľu čaká na návštevníkov predstavenie skupiny Boy Band v zložení Peter Makranský, Pavol Plevčík, Thomas Puskailer, Martin Madej a slovenská kapela Polemic.

„Zloženie poroty v porovnaní s minulými ročníkmi prináša tiež niekoľko zmien. Predsedníčkou poroty bude žena, Marina Budkeeva, ďalšími členmi sú František Bálek a Martin Barnáš,“ dodala Maťašovská.