Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Denné oteplenie mierne stupňuje malú lavínovú hrozbu

Ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Snehová pokrývka striedaním teplôt postupne sadá, ale najmä na severne a východne orientovaných svahoch sa vytvorili tvrdé snehové dosky a na hrebeňoch preveje.

Liptovský Hrádok 25. marca (TASR) – Trvajúce malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, sa pri dennom oteplení v Západných a Vysokých Tatrách mierne zvýši na druhý stupeň. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS).

Ojedinelé strmé svahy majú naďalej iba mierne spevnenú snehovú pokrývku. Jej prípadné veľké dodatočné zaťaženie môže zapríčiniť uvoľnenie lavíny. Značné nebezpečenstvo predstavujú aj vetrom ubité nestabilné snehové dosky na strmých severných a východných tatranských svahoch.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno, ojedinele hmlisto. Fúkal čerstvý južný vietor rýchlosťou do 40 km/h, na hrebeňoch Nízkych Tatier a Fatier prudký. Teplota vzduchu sa pri pokračujúcom otepľovaní pohybovala -2 do +6 stupňov Celzia. Na hrebeňoch Nízkych Tatier pripadlo v uplynulých hodinách do 2 cm mokrého snehu.

Snehová pokrývka striedaním teplôt postupne sadá, ale najmä na severne a východne orientovaných svahoch sa vytvorili tvrdé snehové dosky a na hrebeňoch preveje. Základnou podmienkou bezpečného pohybu vo vysokohorskom teréne je dobrá znalosť posúdenia lokálneho lavínového nebezpečenstva.