Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Sezónu na Šarišskom hrade budú otvárať jeho dobýjaním

Šarišský hrad FOTO TASR/Milan Kapusta

V druhú májovú nedeľu od 13. hodiny začnú na nádvorí Šarišského hradu prebiehať rozličné sprievodné aktivity súvisiace s programom Dobývania hradu.

Veľký Šariš 8. mája (TASR) - V nedeľu 11. mája sa na Šarišskom hrade uskutoční 3. ročník dobrodružnej akcie s názvom Dobývanie Šarišského hradu. "Podujatie nabité šermiarskymi zápasmi a ďalšími dobovými atrakciami sa v tomto roku ponesie v duchu oživovania stredovekej legendy, ktorá sa viaže so Šarišským hradom. Príbeh o nešťastnej láske Alžbety a hradného pána Svätoboja, o lúpežnom rytierovi Kundovi a kráľovi Belovi II. predvedú šermiarske skupiny z Prešova, Košíc, Martina, Liptovského Mikuláša a dokonca aj z maďarského Sárospataku. Už tradične im budú sekundovať zverbovaní dobrovoľníci," informovala riaditeľka Kultúrno-informačného centra Veľký Šariš Katarína Pirohová.

V druhú májovú nedeľu od 13. hodiny začnú na nádvorí Šarišského hradu prebiehať rozličné sprievodné aktivity súvisiace s programom Dobývania hradu. Okrem jazdenia, výroby šperkov, pečenia posúchov a chleba či razenia mincí si veľkí i malí návštevníci budú môcť vystreliť z luku, vyskúšať historický vojenský odev alebo pohladkať ovečku v hradnej hladkárni. O 15. hodine vyvrcholí program samotnou inscenáciou legendy, ktorá začne pred hradnou bránou. "Diváci sa teda musia spolu s účinkujúcimi presunúť pred hradby) a v ďalších etapách bude pokračovať na nádvorí hradu," dodala Pirohová.

V tohtoročných bitkách o hrad sa predvedú šermiarske skupiny Cohors, Sarus, Rytieri Strateného kráľovstva, Espada, Taurus Ater, Legio II Audiutrix a dokonca i hostia z Maďarska. Svoj chlapčenský sen byť stredovekým žoldnierom si na tejto akcii môžu splniť aj mnohí dobrovoľníci, o výcvik ktorých sa stará prešovská skupina Cohors. Tá má na starosti celkovú réžiu programu. "V tomto roku sa počas Dobývania hradu pokúsime zinscenovať jedinú známu legendu o Šarišskom hrade, legendu o Alžbetke, v ktorej sa spomína aj kaplnka s menom Alžbetka, ktorá dodnes skutočne stojí v podhradí na malom cintoríne," opisuje Pirohová.

Toto podujatie je praktickým otvorením letnej sezóny na Šarišskom hrade. Po Dobývaní hradu návštevníkov ešte čaká augustová Noc na hrade a septembrové Šarišské hradné hry. "Každá z týchto akcií je žánrovo odlišná, Dobývanie hradu je viac bojové, akčnejšie, Šarišské hradné hry zas rozprávkové a Filmová noc je už úplne z iného súdka. Avšak všetky tieto akcie sú vhodné aj pre rodiny s deťmi, pre mladých i starých, v podstate pre všetkých, ktorí chcú vybehnúť z mesta a stráviť deň na čarovnej zrúcanine," dodáva Pirohová.

Letnú sezónu privítajú aj na Kežmarskom hrade

Už túto nedeľu sprístupnia aj posledný hrad na Spiši, a to kežmarský. Počas uplynulých dvoch víkendov otvorili brány pre turistov najprv na Ľubovnianskom hrade a po ňom bol sprístupnený aj Spišský hrad. "My sme si na otvorenie pripravili bohatý program, vstup do areálu bude počas dňa zadarmo, za symbolický poplatok prevedú návštevníkov vnútrom hradu dámy oblečené v dobových kostýmoch a okrem bežných prehliadok sú pripravené aj špeciálne, doplnené o divadelné predstavenie," informovala TASR riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintuľová.

Okrem toho sú pripravené ukážky remesiel, tvorivé dielne pre deti a svoje umenie predvedú aj sokoliari Majstra Vagana či folklórne súbory Magurák a Maguráčik. Divadlo A predsa ... zo Spišskej Belej si zas pripravilo hudobnú rozprávku Ako to bolo naozaj o Jankovi Hraškovi. Okrem toho sa môžu návštevníci tešiť na jazdu na koňoch, lukostreľbu, maľovanie na tvár a ďalšie atrakcie.

"Na túto letnú sezónu sme pre návštevníkov pripravili predovšetkým novozrekonštruované a odvlhčené priestory vo vstupe do hradu, ktoré konečne po niekoľkých desaťročiach vyzerajú naozaj pekne," upozornila Cintuľová.

Kežmarský hrad
FOTO TASR/Adriána Antošková
Postupne v jednotlivých expozíciách pribudnú aj zreštaurované a zakonzervované exponáty, ktoré sa stali súčasťou digitalizačnej kampane. Zároveň na hrade pracujú na zjednotení popisov ku exponátom, ktoré budú mať jednotný dizajn. "Sú to síce na prvý pohľad len kozmetické úpravy, ale každý rok sa snažíme niečím prispieť ku skultúrneniu našich expozícií. Na nádvorí hradu nám pribudne ďalšia zakonzervovaná hasičská striekačka. Novinkou je aj nový audiosprievodca a videosprievodca po meste Kežmarok, po jeho historických pamiatkach vrátane Kežmarského hradu, ktoré vznikli vďaka cezhraničnému projektu Poľsko-Slovenská republika," doplnila Cintuľová.

V tomto roku chcú na hrade pokračovať na odvlhčení interiéru. Koncom roka Múzeum v Kežmarku opäť spracovalo projekt v rámci programu Obnov si svoj dom, ktorý sa týka odvlhčenia expozície Tatry na prízemí a hradnej kaplnky, ktorá je v dezolátnom stave. "Dúfam, že budeme úspešní a zas sa posunieme o krôčik ďalej. Okrem toho náš zriaďovateľ Prešovský samosprávny kraj nás zahrnul do projektov, ktoré boli spracované v rámci Regionálneho operačného programu. Ten náš je v tomto prípade zameraný na odvlhčenie nádvoria hradu a zahŕňa aj reštaurátorské práce fresiek, nápisov, kamenných ostení, ktoré sú na nádvorí a tiež sanačné omietky. Celkové náklady sú na úrovni približne jedného milióna eur. Projekty prejdú celým schvaľovacím procesom v letných mesiacoch. Keďže v rámci Slovenska bolo podaných veľa projektov, výber bude naozaj veľmi ťažký. Bolo by to naozaj úžasné, keby sa podarilo konečne tento hrad dostať do nového šatu tak, ako si to aj zaslúži," zdôraznila Cintuľová.

Počet expozícií na hrade sa toto leto nemení, je ich 14, začali však s ich postupnou reinštaláciou. Na budúci rok chcú pripraviť aj novú expozíciu archeológie. Minulý rok Múzeum v Kežmarku navštívilo takmer 30.000 návštevníkov, z toho bolo najviac Slovákov, potom Čechov, Poliakov, Maďarov, Nemcov, v menšom počte to boli návštevníci z Izraela, Anglicka, Španielska či Talianska. "Prajeme si, aby k nám prichádzalo čoraz viac návštevníkov, ale predovšetkým nám záleží na tom, aby od nás odchádzali spokojní, s nezabudnuteľnými zážitkami, poznatkami a aby sa radi k nám vracali," uzavrela Cintuľová.