Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Parku tmavej oblohy Poloniny zorganizujú prvý Jarný astronomický deň

Astronomický deň sa uskutoční v piatok 9. mája v obci Ulič a na neďalekom Kolonickom sedle, kde je situované Astronomické observatórium a planetárium Vihorlatskej hvezdárne v Humennom.

Kolonica 5. mája (TASR) - V Parku tmavej oblohy Poloniny, ktorý je situovaný na severovýchode Slovenska, sa uskutoční v týchto dňoch v poradí prvý - Jarný astronomický deň s pestrým náučným a zážitkovým programom.

Park tmavej oblohy Poloniny uviedli do života v decembri 2010 ako prvé chránené územie svojho druhu na Slovensku. Bol len 20. v poradí a v súčasnosti je tretím najväčším v Európe. Kvalita nočnej oblohy pre pozorovanie hviezd je tu vzhľadom na nízku hladinu takzvaného svetelného znečistenia mimoriadna.

"Návštevníci sa dozvedia, prečo je obloha v mestách svetlá, prečo tu vidíme len málo hviezd, ako tmu potrebujú nielen astronómovia pre svoje pozorovania a prečo je dôležitá aj pre zdravý život ľudí, živočíchov a rastlín," uviedol na margo pripravovaného podujatia Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Astronomický deň sa uskutoční podľa jeho slov konkrétne v piatok 9. mája v obci Ulič a na neďalekom Kolonickom sedle, kde je situované Astronomické observatórium a planetárium Vihorlatskej hvezdárne v Humennom.

"Pripravili sme program pre všetky vekové kategórie. Počas dňa budú k dispozícii ďalekohľady so špeciálnymi filtrami pre pozorovanie Slnka - slnečných škvŕn aj protuberancií, a po zotmení sa oboznámime s krásami nočnej oblohy, našim vesmírnym súputníkom Mesiacom aj planétami Jupiter, Mars a Saturn," priblížil Rapavý.