Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Pozrite sa, ako to vyzeralo na výstave koní v Pavlovciach

Na snímke je chovateľka so svojím koňom počas Východoslovenskej výstavy koní všetkých plemien v obci Pavlovce vo Vranovskom okrese 20. septembra 2015. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Dejiskom výstavy sa Pavlovce nestali náhodou. Tunajší rančeri sa o pasienky a spomínané zvieratá starajú už takmer dve desaťročia.


Pavlovce 20. septembra (TASR) – Krásu koní rôznych plemien prezentuje dnešná výstava v obci Pavlovce (okres Vranov nad Topľou). Jej dejiskom je tunajší Ranč Breziny, kde sa koná už po tretí raz.

"Najväčšie zastúpenie tu majú teplokrvné kone chované pre šport. Ide napríklad o slovenského teplokrvníka alebo holštýnske kone. Prišli k nám ale aj nádherné fríske kobyly," informoval TASR hlavný organizátor výstavy a pavlovský chovateľ koní, Samuel Bruss.

Dodal, že spomedzi chladnokrvných plemien sú na výstave zastúpené belgický norik, quarter horse či percherony, ktoré sa zvyknú využívať ako pracovné kone. V Pavlovciach dnes možno obdivovať aj rôzne poníky a ďalšie plemená určené na drezúru či westernové jazdectvo. Najstarším koňom výstavy je 24-ročná kobyla Lunara, z ranča Breziny, ktorej by skutočný vek hádal málokto. Je vo výbornej kondícii.

Východoslovenská výstava koní všetkých plemien prilákala do Pavloviec opäť aj "cezpoľných" chovateľov. "Čo je zaujímavé, neprišli k nám iba kone z Prešovského či Košického kraja, ale aj od Ružomberka a ďalších stredoslovenských miest. No a takou vzácnosťou je, že k nám pricestovali so svojimi koňmi aj chovatelia z českého Olomouca," zdôraznil Bruss.

Dnešné podujatia v Pavlovciach nemá charakter pretekov. "Jazdci či furmani si k nám neprišli zasúťažiť. Ide čisto iba o posudzovanie exteriéru vystavovaných zvierat. Súťaží tu takmer 50 koní v 10 kategóriách," ozrejmil Bruss s tým, že spomedzi všetkých následne vyberú šampióna a vicešampióna výstavy.

"Hodnotiaca komisia, ktorá je trojčlenná, hodnotí typ a pohlavný výraz koní, hodnotí ich hlavu, krk, celkovú stavbu tela, hodnotí končatiny, ktoré sú mimoriadne dôležité a potom mechaniku pohybu v kroku a v kluse. Celkovo sa to hodnotí 10-bodovým systémom a následne sa vyhlasujú výsledky," priblížil pre TASR výkonný riaditeľ Zväzu chovateľ koní na Slovensku František Grácz.

Dejiskom výstavy sa Pavlovce nestali náhodou. Tunajší rančeri sa o pasienky a spomínané zvieratá starajú už takmer dve desaťročia. Ranč slúži i ďalšiemu účelu. "Špecializujeme sa na záchranu veľkých hospodárskych a malých spoločenských zvierat. Doteraz sa nám podarilo zachrániť niekoľko desiatok starých koní alebo koní s rôznym postihnutím, zdravotným či psychickým. Zregenerovali sa u nás a sú ďalej využívané v športe, v rámci hipoterapie, alebo tu iba v pokoji trávia svoju 'penziu'," uviedol Bruss.

Breziny organizujú pre svojich mladých priaznivcov zároveň letné tábory. Ranč je vyhľadávaný aj v iných obdobiach roka, keď sú Pavlovce dejiskom výstavy či tradičných furmanských pretekov.