Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Pod petíciu za obnovu skladu soli v Prešove sa podpísalo 6252 ľudí

Podpisovú akciu spustili 19. marca a ukončili na konci apríla.

Prešov 6. mája (TASR) – Uplynulých 6 týždňov zbierali obyvatelia Prešova i niekoľko mestských poslancov a aktivistov podpisy pod petíciu za obnovu skladu soli na Solivare v Prešove. Podpisovú akciu spustili 19. marca a ukončili na konci apríla.

„Za 6 týždňov sa nám podarilo vyzbierať 6252 podpisov, 648 podpisov máme z internetu a zvyšné sú na podpisových hárkoch. Celá petícia bola vyhlásená preto, aby sa sklad soli ako súčasť Národnej kultúrnej pamiatky múzea na Solivare, zrekonštruoval,“ povedala členka petičného výboru Ľuba Kráľová.

Sklad, ktorý vyhorel 18. mája 1986, mal byť opravený do marca 2013. Dodnes sa so stavbou ani nezačalo, problémom bola prvá verejná súťaž na zhotoviteľa a následný súdny spor. Ministerstvo kultúry vtedy súťaž zrušilo, novú vyhlásilo na konci februára tohto roka.

„Ponuky do stanoveného termínu poslalo 5 uchádzačov. Nakoľko je realizácia prác hradená zo štrukturálnych fondov EÚ, pred ukončením súťaže sme povinní zaslať celú dokumentáciu z verejného obstarávania na kontrolu na riadiaci orgán. Práce na obnove objektu začnú okamžite po podpise zmluvy s víťazným uchádzačom. Rekonštrukcia bude ukončená do septembra 2015,“ informoval hovorca Ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Členovia petičného výboru tvrdia, že sú už v poradovníku na termín u ministra kultúry Mareka Maďariča, ktorému chcú petíciu odovzdať osobne. Zároveň budú od neho požadovať aj záruku, že sklad soli bude naozaj zrekonštruovaný v novom termíne. Podľa listu, ktorý z ministerstva kultúry dostala Ľuba Kráľová, je septembrový termín odobrený aj riadiacim orgánom. V liste sa zároveň píše, že pôvodná suma na rekonštrukciu 2,48 milióna eur je navýšená na 2,7 milióna, no aj napriek tomu sa signatári petície domnievajú, že to nebude stačiť. V druhej časti petície totiž požadujú aj to, aby ministerstvo vyčlenilo i ďalšie peniaze na obnovu celej Národnej kultúrnej pamiatky Solivar, kde je dnes v správe Slovenského technického múzea ďalších 5 objektov.