Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Po rokoch komplikácií sa v Prešove pracuje na obnove ZPS Náruč

Na snímke fitpark prešovského ZPS Náruč. Foto: TASR/Milan Kapusta

Rekonštrukcia zahŕňa zateplenie strechy, zateplenie fasády, výmenu okien či dobudovanie balkónov.

Prešov 16. mája (TASR) – V Zariadení pre seniorov (ZPS) Náruč na Veselej ulici v Prešove sa po niekoľkých rokoch príprav od začiatku apríla pracuje na obnove budov, kde žije približne 150 seniorov z mesta. Radnica na opravu získala z eurofondov prostriedky ešte v máji 2010, avšak viac ako štyri roky nebolo možné začať pracovať, a to z dôvodu, že niekoľko súťaží na zhotoviteľa stavby bolo zrušených. V decembri 2014 došlo ku schváleniu verejného obstarávania a nasledoval proces prípravy staveniska. Už mesiac a pol sa zariadenie pre seniorov rekonštruuje.

"Rekonštrukcia v objeme takmer 2 milióny eur zahŕňa zateplenie strechy, zateplenie fasády, výmenu okien, dobudovanie balkónov, dobudovanie ihriska či vynovenie kotolne a práčovne. Tieto práce by mali byť ukončené do konca augusta, kedy sa plánuje aj slávnostná kolaudácia," uviedla hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

Vďaka projektu, ktorého súčasťou je okrem zateplenia budov aj nová tepelná technológia, zariadenie zníži energetickú náročnosť o takmer 50 % a usporí sa 1629 GJ energie ročne, čím sa zníži objem financií vynakladaných na energiu.



Podľa tlačového referenta Mestského úradu v Prešove Milana Grejtáka sa zmodernizujú aj vnútorné zariadenia, pribudne tiež multifunkčné ihrisko a zázemie pre služby. Pre klientov ZPS Náruč to bude znamenať zlepšenie kvality bývania a zvýšenie komfortu.

Nenávratný finančný príspevok mesto získalo z Regionálneho operačného programu spolufinancovaného Európskym fondom regionálneho rozvoja (85 %) a štátnym rozpočtom SR (10 %). Piatimi percentami prispieva na rekonštrukciu mesto zo svojho rozpočtu.