Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Po viac ako polstoročí premiestnili v obci Kapišová dva tanky

Na snímke sovietske tanky T-34/85 v obci Kapišová v okrese Svidník. Kapišová, 9. septembra 2020. Foto: EASYPHOTO TASR - Maroš Černý

Myslím si, že budú na dôstojnejšom mieste, uviedol starosta obce.

Kapišová 9. septembra (TASR) – Po viac ako 50 rokoch premiestnili v obci Kapišová v okrese Svidník dva sovietske tanky na iné miesto. To pôvodné nebolo podľa starostu obce Pavla Feka vhodné, preto sa rozhodli ich umiestniť do stredu obce, kde chcú vybudovať oddychovú zónu.

"Boli umiestnené na pozemku, ktorý obec nevlastní. Chceli sme vybudovať parkovisko, keďže sa pri nich nedalo parkovať. Dávame ich do stredu obce. Myslím si, že budú na dôstojnejšom mieste," uviedol pre TASR Fek s tým, že premiestnia i pozostatky vojaka Červenej armády, ktorý sa nachádza neďaleko jedného z tankov.

Do oddychovej zóny plánujú ešte v tomto roku premiestniť aj asi 80-ročnú drevenicu, v ktorej bude informačné centrum. Pribudne tam tiež altánok a parkovisko. Pôvodne chceli projekt financovať v rámci cezhraničnej spolupráce, avšak poľská strana podľa starostu projekt neschválila.

Na snímke sovietske tanky T-34/85 v obci Kapišová v okrese Svidník. Kapišová, 9. septembra 2020.
Foto: TASR - Maroš Černý


"Nakoniec sme to vyriešili pomocou sponzorov, plus máme prísľub peňazí budúci rok od vyššieho územného celku (VÚC) a takisto na premiestnenie tankov, a najmä pozostatkov vojaka Červenej armády prispelo ruské veľvyslanectvo na Slovensku. Plánujeme tam urobiť aj osvetlenie a nainštalovať kamerový systém, cez ktorý bude živý prenos z oddychovej zóny na webstránke obce. Celkové náklady na projekt predstavujú približne 15.000 až 17.000 eur," priblížil Fek.

"Je nesmierne dôležité, aby sme nielen poznali našu vojenskú históriu, ale tiež si ju aj s patričnou úctou pripomínali. Preto som rád, že obec Kapišová prišla s návrhom premiestniť tanky Vojenského historického ústavu z poľa na dôstojné miesto v centre obce," reagoval minister obrany SR Jaroslav Naď.



Riaditeľ VHÚ Miloslav Čaplovič doplnil, že predmetné tanky boli inštalované v 60. a 70. rokoch 20. storočia ako symbol prebiehajúcich ťažkých bojov v rokoch 1944 až 1945. "Tieto tanky sú súčasťou zbierkového fondu VHÚ Bratislava, pričom ich presun sme zrealizovali s technickou pomocou Ozbrojených síl SR. Vojenskí špecialisti ich odbrzdili a vyradili prevodové stupne tak, aby ich bolo možné voľne ťahať a previezť," priblížil.

"Ide o stredné tanky T-34/85, ktoré sa používali počas druhej svetovej vojny," povedal Miroslav Blahut z VHÚ Bratislava s tým, že presun historickej techniky zabezpečovali piati profesionálni vojaci z práporu CSS Prešov.

Ako doplnil Fek, v kraji pod Duklou sa konali počas druhej svetovej vojny ťažké boje. "Mali sme v Údolí smrti ukážky bojov, a keď prechádzali vojaci - komparzisti, tak na starších občanoch, ktorí ich videli, bolo vidieť, že si to pamätajú," uviedol starosta.

"Bude to krajšie v dedine. Už je málo pamätníkov v obci, ktorí by dokázali povedať, že to bola skutočnosť, ale každý z tej doliny – obcí Kapišová, Nižná a Vyšná Písaná, Kružlová či Dobroslava, povie, že tu boli veľmi ťažké boje," skonštatoval obyvateľ Kapišovej Michal Mihaľ.

"Myslím si, že je to dobré v dedine, pretože tam, kde to bolo, bol dobytok, a musím povedať, že tá pamiatka by mala byť trocha kultúrnejšia. Som tu asi tretí raz, prišli sme obdivovať Údolie smrti," dodal Jiří Čech z Jihlavy.