Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Počas víkendu sa v Stropkove uskutoční Slovensko-Poľský deň

Na archívnej snímke vlajky Slovenska a Poľska. Foto: TASR - Edmund Örzsik

Verím, že Stropkovčanom i návštevníkom mesta pripravíme hodnotné kultúrne podujatie, povedal primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Stropkov 30. júla (TASR) - Napriek zrušeniu tradičného jarmoku, ktorý sa mal konať nadchádzajúci víkend, neostanú Stropkovčania bez kultúry. Tamojšia samospráva pripravuje na sobotný (31. 7.) podvečer Slovensko-Poľský deň. Podujatie organizujú v rámci projektu cezhraničnej spolupráce Karpatské výhľady na cezhraničnom turistickom chodníku Korczyna – Stropkov. TASR o tom informoval hovorca mesta Stropkov Peter Novák.

"Akcia mala byť súčasťou jarmoku, ktorý sme, bohužiaľ, museli zrušiť, no aj napriek tomu sme sa rozhodli zorganizovať ju v o čosi menšom rozsahu, ako bolo plánované. Verím, že Stropkovčanom i návštevníkom mesta pripravíme hodnotné kultúrne podujatie," povedal primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Podujatie sa začne v piatok popoludní prijatím predstaviteľov partnerských miest – Bíliny z Čiech, Korczyny, Bilgoraja, Ropczyc a Bobowej z Poľska, s ktorými oficiálne otvoria zrekonštruované informačné centrum v prímestskej rekreačnej zóne Pod vlekom.

V sobotnom programe Slovensko-Poľského dňa, ktorý sa začína o 19.00 h na námestí, vystúpi domáci folklórny súbor Stropkovčan, s recitálom poľskej ľudovej piesne sa predstaví Bartlomiej Piwowar z Korczyny, nasledovať bude slovenský country spevák Allan Mikušek s kapelou a na záver vystúpi stropkovská rodáčka Beáta Dubasová.

"Súčasťou Slovensko-Poľského dňa je aj maliarsky plenér, ktorý organizujeme spoločne s miestnym spolkom Stropkovských slobodných umelcov. Vo štvrtok (29. 7.) popoludní sa doňho zapojili dve desiatky amatérskych výtvarných umelcov zo Slovenska a Poľska, ktorí zachytia scenérie mesta z rôznych perspektív," doplnil primátor.

Vernisáž plenéra sa uskutoční v sobotu pred začiatkom hlavného programu v priestoroch kaštieľa. Poplenérová výstava bude inštalovaná v spoločenskej sále kultúrneho strediska.

Slovensko-Poľský deň je súčasťou projektu Karpatské výhľady na cezhraničnom turistickom chodníku Korczyna – Stropkov, ktorý mesto realizuje spoločne s poľským partnerským mestom. Financovaný je z programu Interreg Poľsko – Slovensko. V rámci neho sa mestu podarilo čiastočne zrekonštruovať turistickú ubytovňu v prímestskej rekreačnej zóne Pod vlekom, postavilo tiež vyhliadkovú vežu na vrchu Ščob a vyznačilo cykloturistický chodník smerom na poľskú hranicu.