Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Počas výročia košickej pobočky AmCham sa diskutovalo o rozvoji regiónu

Košice Foto: TASR/S. Písecký

Cieľom bolo priniesť súbor návrhov, na ktorých by regionálne podniky a vedúci predstavitelia spoločností pôsobiacich v regióne a verejnej správe mohli ďalej spolupracovať.

Košice 20. septembra (TASR) - Približne 20 zástupcov firiem, univerzít, samospráv, krajov a kreatívneho priemyslu východného Slovenska vo štvrtok diskutovalo o možnosti rozvoja východoslovenského regiónu. Stalo sa tak pri príležitosti 15. výročia založenia košickej pobočky Americkej obchodnej komory (AmCham).

Cieľom bolo priniesť súbor návrhov, na ktorých by regionálne podniky a vedúci predstavitelia spoločností pôsobiacich v regióne a verejnej správe mohli ďalej spolupracovať.

„Snažili sme sa pozrieť nie 15 rokov dozadu, ale dopredu. Našimi členmi je v tomto regióne asi 70 firiem, ktoré spolu zamestnávajú okolo 30.000 ľudí. Diskusia bola aj o tom, čo môžeme spoločne so samosprávami a vysokými školami urobiť pre to, aby tento región naďalej napredoval,“ povedal pre TASR výkonný riaditeľ AmCham Slovensko Ronald Blaško.

Bude podľa neho potrebné čeliť výzvam ako odliv talentovaných mladých ľudí či nové trendy v priemysle vrátane automatizácie a robotizácie.

Ako Blaško povedal, je stále dôležité sústrediť sa na rozvoj vzdelávacieho systému a na prítomný ľudský kapitál. „Na to, aby sme ho udržali, potrebujeme mať v tomto regióne dostatočné príležitosti, aby sa šikovní ľudia uplatnili a našli zmysel v pôsobení v tomto regióne,“ uviedol.

Podľa jeho slov je možné vyplniť dieru na pracovnom trhu pracovnou silou z východnejších krajín, no ako podotkol, v zahraničí pracuje okolo 350.000 Slovákov. „Prilákať naspäť aspoň jedno percento z týchto ľudí by bol vynikajúci úspech,“ dodal s tým, že dopomôcť tomu by mal plánovaný projekt. „Sme v štádiu diskusií a hľadaní správnych partnerov. S konkrétnou ponukou pre firmy na spoluprácu ešte len prídeme. Verím, že do roka budeme schopní prísť s niečím konkrétnym,“ priblížil.

„Podstatnou úlohou, ktorá stojí pred AmCham, mestami a krajmi, je, aby posilnili komunikáciu a partnerstvá. Aby kraje využili svoje organizačné a možno aj finančné a motivačné možnosti na podporu rozvoja inovačných centier i menších firiem, a hlavne, aby prepájali stredoškolákov a vysokoškolákov s aktivitami, ktoré im pomôžu nájsť prácu a motivujú ich k tomu, aby ostali v tomto regióne a podieľali sa na ich rozvoji,“ uviedol Anton Marcinčin, bývalý splnomocnenec vlády pre menej rozvinuté regióny a poradca ministra financií SR.

Počas diskusie podľa hovorcu AmCham Slovensko Michala Krčméryho zaznelo množstvo myšlienok. „Chceme sa na niektoré z nich zamerať, ktoré v AmCham vieme v najbližších rokoch aktívne potlačiť ďalej pre dobro tohto regiónu, a to Košice a Prešov - treba sa spájať,“ doplnil.