Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Podnikatelia vo Vranove chcú lacnejšie nájomné v centre mesta

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš

Pod nespokojnosť prevádzkovateľov predajní, lekární či zdravotníckych zariadení v mestských priestoroch, sa na sklonku vlaňajška podpísali konkrétne dodatky k nájomným zmluvám.

Vranov nad Topľou 18. marca (TASR) - Vranovskú samosprávu a časť miestnych podnikateľov už niekoľko mesiacov rozdeľuje téma poplatkov za užívanie nebytových priestorov vo vlastníctve mesta. Vlnu nevôle medzi tamojšími nájomníkmi zdvihli nové zásady hospodárenia a nakladania s majetkom mesta, ktoré schválili vranovskí poslanci ešte vlani na jeseň.

Pod nespokojnosť prevádzkovateľov predajní, lekární či zdravotníckych zariadení v mestských priestoroch, sa na sklonku vlaňajška podpísali konkrétne dodatky k nájomným zmluvám, ktoré im zaslala na podpis vranovská radnica. Reagovala tak na poslednú úpravu uvedených zásad. Viacerí nájomcovia odvtedy bojujú za ich opätovné prehodnotenie. Argumentujú, že nárast nájomného v centre mesta oproti pôvodným sadzbám o 100 percent je neúmerne vysoký a pre mnohých likvidačný.

"Mne konkrétne vychádza mesačne na nájme o 102 percent viac, čo je naozaj likvidačné v tejto dobe. V tejto prevádzke podnikám 23 rokov. Priestory som za toto obdobie už trikrát zrekonštruovala. Mám pár rokov do dôchodku a aby som teraz o to prišla, tak to je neférové," konštatovala podnikateľka Anna Kašubjaková, ktorá má v centre Vranova obchod s odevmi.

Vyššie nájmy sa podľa názoru niektorých poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) podpíšu pod nárast príjmovej časti rozpočtu. Radnica tak získa potrebné financie na renováciu centra, o ktoré by sa následne mohli zaujímať, a to aj napriek vyšším cenám, bonitnejší klienti. "Nech sa prihliada aj na miestnu zamestnanosť, nielen na zisk," odkazuje poslancom a radnici vranovský podnikateľ Ján Malý.



MsZ sa témou nájomného v jednotlivých zónach mesta zaoberalo už viackrát. Na jeho poslednom zasadnutí upravené zásady poslanci z rokovania napokon stiahli. Niektorým totiž prekážalo, že sa v ňom navrhovalo výraznejšie zlacnenie nájomného iba pre prevádzkovateľov zdravotníckych zariadení na území mesta. "Vidíme, že tá úprava sa urobila len čiastočná, iba pre nejakú skupinu ľudí. Ja si myslím, že je potrebné celkové prepracovanie," podotkol poslanec Ľubomír Lukič (Smer-SD).

Samospráva sa prehodnoteniu zásad nebráni, v praxi však postupuje už podľa ich poslednej úpravy. Nájomníkom, ktorí nepristúpili na nové podmienky, začala zasielať výpovede z mestských priestorov. "Do najbližšieho zasadnutia MsZ zanalyzujeme, ktoré subjekty už zmluvy podpísali. To, či sa bude napokon meniť výška nájmov, bude na rozhodnutí poslancov," podčiarkol vranovský primátor Ján Ragan (nezávislý).

Mestu za súčasných podmienok hrozí, že príde o významného nájomcu v centre. Je ním tamojšia pobočka Úradu práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). "Pokiaľ by sme nemali finančné prostriedky na utiahnutie nájmu, tak budeme nútení sa odsťahovať. Narástlo nám to o 10.000 eur ročne, čo je dosť veľa," objasnil poslanec Lukič, ktorý je zároveň súčasným riaditeľom UPSVaR vo Vranove nad Topľou.