Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Policajný zásah v Moldave nad Bodvou sa vyšetruje bez prieťahov

Budova Generálnej prokuratúry Foto: TASR/Michal Svítok

Dva roky od policajného zásahu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou nie je vyšetrovanie jeho adekvátnosti na konci.

Bratislava 25. júna (TASR) – Dva roky od policajného zásahu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou nie je vyšetrovanie jeho adekvátnosti na konci. Podľa prokuratúry však nejde o žiadne prieťahy.

„Snahou je objektívne vyšetriť skutkový stav veci,“ ozrejmil hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák. Vyšetrovateľ podľa jeho slov koná systematicky a plynule, dozorujúci prokurátor vykonáva aktívny prokurátorský dozor.

Kritika na adresu vyšetrovania zaznela v stredu (24.6.) na tlačovej konferencii. Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová vníma negatívne, že po dvoch rokoch od policajného zásahu nie je odpoveď na základnú otázku, či bol nevyhnutný.

Podľa jedného z priamych svedkov zásahu, lokálneho aktivistu Milana Hudáka sa polícia nesnaží prípad spravodlivo vyšetriť. "Cítime, že vyšetrovanie je iba formálne, bez snahy vyšetriť, ako to naozaj bolo," povedal.

Na formálny postup poukázal regionálny zástupca pre Európu Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Paul d'Auchamp. "Vzhľadom na fakt, že vyšetrovanie prípadu neprinieslo za dva roky viditeľné výsledky, OSN má obavu, že v tomto prípade nedôjde k jasnému záveru," uviedol.

„Samotné vyšetrovanie je vykonávané pod aktívnym dozorom prokurátora a ten v doterajšom priebehu nezistil prieťahy v konaní alebo iné závažné procesné pochybenia vyšetrovateľa,“ reagoval na kritiku Spišák.

Spresnil, že postup vyšetrovateľa a dozorujúceho prokurátora bol z podnetu splnomocnenca poškodených preskúmaný prokurátorom Generálnej prokuratúry, ktorý má nad prípadom dohľad. „Neboli zistené nedostatky,“ doplnil.

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa 20. januára 2014. Obvinený doteraz nebol nikto.

Hovorca prešovskej prokuratúry informoval, že vyšetrovací spis má k dnešnému dňu približne 3900 strán, v súčasnosti sa realizujú doplňujúce výsluchy znalcov z odvetvia psychiatrie a psychológie a naplánovaných je ešte 13 doplňujúcich výsluchov príslušníkov Policajného zboru SR.

„Priebežne sa analyzuje množstvo skutkových zistení a faktov ktoré vzišli z množstva výpovedí svedkov a poškodených za tým účelom, aby sa získal ucelený obraz o priebehu celej policajnej akcie,“ opísal náročnosť vyšetrovania Spišák.

K dnešnému dňu bolo celkovo vypočutých 290 osôb, medzi ktorými boli svedkovia, poškodení, policajti, lekári. Bolo vykonaných 39 rekognícií, vypracovaných 43 znaleckých posudkov z oblasti psychológie, psychiatrie, všeobecnej medicíny, cestnej dopravy, vykonaných sedem konfrontácií a jeden vyšetrovací pokus. „Do vyšetrovacieho spisu bolo zabezpečené veľké množstvo listinných dôkazov,“ uviedol hovorca.

Spišák priblížil, že splnomocnencovi poškodených je permanentne umožnené nahliadať do vyšetrovacieho spisu. „Toto oprávnenie využil len raz,“ ozrejmil hovorca. Splnomocnenec poškodených podľa neho tiež nevyužil právo predložiť prípadné návrhy na doplnenie dokazovania v prípravnom konaní, na čo ho vyzval vyšetrovateľ.

Polícia v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou zasiahla v stredu 19. júna 2013. Akcia bola podľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru Košice - okolie plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach. Odmietla pritom, že by policajti konali brutálne.

Podľa občianskeho združenia ETP Slovensko, ktoré v komunitnom centre v rómskej osade poskytuje sociálne služby, pri zásahu tzv. kukláčov došlo k zraneniam viacerých ľudí vrátane detí. Polícia po zásahu predviedla na výsluch 15 osôb, dve osoby obvinila z útoku na verejného činiteľa.