Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Muža z Lackoviec obvinili za neodvedenie dane a poistného

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Uvedeným protiprávnym konaním poškodeným inštitúciám nezaplatením povinných platieb osoba spôsobila škodu v celkovej výške najmenej 50.550 eur.

Humenné 29. júla (TASR) - Policajný vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Humennom vzniesol obvinenie mužovi z Lackoviec ako fyzickej osobe a právnickej osobe, spoločnosti sídliacej v Lackovciach z trestného činu neodvedenia dane a poistného. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, obvinený muž je momentálne stíhaný na slobode.

"Zodpovedná osoba podnikateľského subjektu sídliaceho v obci Lackovce za zdaňovacie obdobie od mája 2018 do septembra 2020 ako odvádzateľ poistného zrazila svojim zamestnancom zo mzdy finančné prostriedky na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti, avšak tieto počas niekoľkých mesiacov v lehote splatnosti podľa zákona o sociálnom poistení neodviedla na účet Sociálnej poisťovne," povedala Ligdayová.

Zodpovedná osoba spomenutého podnikateľského subjektu v období od augusta 2018 do októbra 2020 tiež nezaplatila splatné poistné na zdravotné poistenie, ktoré bola povinná zaplatiť na účty niektorých zdravotných poisťovní.

"Uvedeným protiprávnym konaním poškodeným inštitúciám nezaplatením povinných platieb spôsobila škodu v celkovej výške najmenej 50.550 eur," priblížila Ligdayová.

Ako povedala, pri tomto trestnom čine zákon pre páchateľa stanovuje trestnú sadzbu odňatia slobody na tri až osem rokov.