Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Polícia pripravuje rozhodnutie v súvislosti s cintorínom v Ladomirovej

Na archívnej snímke je cintorín padlých ruských vojakov v prvej svetovej vojne v obci Ladomirová, okres Svidník. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Ruská ambasáda v polovici septembra uviedla, že hroby dal starosta obce Ladomirová bagrom zrovnať so zemou a že preto posiela diplomatickú nótu slovenskému rezortu diplomacie.

Ladomirová 23. novembra (TASR) - Polícia pripravuje rozhodnutie v súvislosti s údajným zničením cintorína z prvej svetovej vojny v obci Ladomirová v okrese Svidník. V súvislosti s nebezpečným vyhrážaním a ohováraním, ktoré sa týkali starostu obce Vladislava Cupera, ktorý čelil vyhrážkam, polícia vykonáva potrebné procesné úkony.

"V trestnej veci prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku okresný vyšetrovateľ v prípravnom konaní po vykonaní všetkých potrebných procesných úkonov pripravuje meritórne rozhodnutie. Po jeho právoplatnosti bude možné poskytnúť bližšie informácie," uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

Ako ďalej povedala, v trestnej veci prečinu ohovárania a prečinu nebezpečného vyhrážania okresný vyšetrovateľ po začatí trestného stíhania vykonáva potrebné procesné úkony a v danej veci ešte nerozhodol. "Viac informácií toho času preto nie je možné poskytnúť," doplnila Ligdayová.

Ruská ambasáda v polovici septembra uviedla, že hroby dal starosta obce Ladomirová bagrom zrovnať so zemou a že preto posiela diplomatickú nótu slovenskému rezortu diplomacie. Starosta reagoval, že to nie je pravda a hroby zostali naďalej na svojich miestach. Polícia informácie Ruskej federácie označila za hoax.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí pre TASR potvrdilo, že od Ruskej federácie obdržalo diplomatickú nótu, ktorú odstúpilo na príslušný rezort vnútra. Rezort diplomacie zdôraznil, že Slovensko plne rešpektuje ustanovenia medzivládnej dohody z roku 1995 o hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny a o hroby a pamätníky vojakov sa stará príkladne a s náležitou úctou.

Cintorín, na ktorom sú pochovaní ruskí a rakúsko-uhorskí vojaci, začiatkom októbra navštívil i premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý apeloval na ľudí, aby v súčasnej ťažkej dobe boli obozretní a overovali si informácie, ktoré nájdu na internete.