Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

KRADOL V KOSTOLE: Mužovi hrozí až 10 rokov rokov väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Výška trestu súvisí aj so skutočnosťou, že kostol je národnou kultúrnou pamiatkou.

Vranov nad Topľou 12. januára (TASR) – Trest odňatia slobody na tri až desať rokov hrozí dosiaľ neznámemu páchateľovi, ktorý sa opakovane dopustil krádeže medených predmetov v jednom z rímskokatolíckych kostolov vo Vranove nad Topľou. Ako informovala prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová, výška trestu súvisí aj so skutočnosťou, že kostol je národnou kultúrnou pamiatkou.

Páchateľ sa mal prvej krádeže dopustiť v dobe od 15. do 16. decembrom 2020. "Z budovy kostola zlodej vytrhol a odcudzil 25 metrov medeného hromozvodového drôtu," priblížila Ligdayová s tým, že škodu, ktorú zlodej krádežou i samotným poškodením spôsobil, vyčíslili na 700 eur.

Počas druhej krádeže, ku ktorej malo dôjsť medzi 22. decembrom 2020 a 9. januárom, páchateľ z kostola vytrhol a odcudzil medené výtokové koleno a medený kotlík. Ich hodnotu vyčíslili na 400 eur.

"Páchateľ skutky spáchal na mieste cirkevného obradu a na objekte, ktorý je podľa zákona o ochrane pamiatkového fondu kultúrnou pamiatkou a ktorý patrí k svetovému kultúrnemu dedičstvu," doplnila Ligdayová. Polícia začala v prípade trestné stíhanie pre zločin krádeže a prečin poškodzovanie cudzej veci.