Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity navštívil osadu po požiari

Na snímke vpravo Peter Pollák v rómskej osade, archívne foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Požiar v obci Malcov v Prešovskom kraji zničil približne 19 obydlí.

Malcov 1. apríla (TASR) – Do obce Malcov v Bardejovskom okrese, kde v rómskej osade v pondelok (30.3.) večer zhorelo viacero rómskych obydlí, sa dnes prišiel pozrieť splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. Po požiari, ktorý zničil približne 19 obydlí, sú Rómovia podľa starostu Stanislava Gernáta ubytovaní dočasne u príbuzných v obci a okolí, napríklad v Lukove, Snakove a Čirči. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove už Malcovu prisľúbil pomoc jednorazovou dávkou pre každú poškodenú rodinu vo výške od 100 do 200 eur z humanitárneho fondu. V osade sa momentálne pracuje na odstránení zhorených obydlí.

Pollák: Obyvatelia si musia pomoc zaslúžiť

„Úrad splnomocnenca pre rómske komunity má skúsenosti s krízovými situáciami na Slovensku a pri podobných problémoch vieme, ako postupovať. Základnou podmienkou však je to, aby títo ľudia pristupovali k riešeniu veľmi aktívne. Rýchlosť aj objem pomoci závisí od ľudí. Čím budú viac aktívni, tým väčšia bude pomoc. Štát má na to mechanizmy, aby dokázal pomôcť takýmto ľuďom, či už formou príspevku z Humanitárneho fondu na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR, okresný úrad samotný má na to programy a náš úrad dokáže pomôcť aktivitami,“ uviedol Pollák.

Prízvukoval, že aj v tomto prípade si obyvatelia musia pomoc zaslúžiť a čokoľvek, čím sa pomôže, bude majetkom obce. Pozemky, na ktorých chatrče stáli, sú majetkom obce, ale sú v blízkosti chráneného pásma, kde sa nesmie stavať, takže boli postavené podľa Polláka nelegálne.

Starosta nevie

Starosta Malcova povedal, že obec nedisponuje pozemkami, kde by bola možná výstavba nájomných bytov prípadne iných prístreškov, takže sa zatiaľ nevie vyjadriť, ako budú vzniknutú situáciu riešiť. Momentálne očakávajú príspevok z úradu práce, ktorého prijímateľom bude obec, no pôjde to výlučne na stravu a potreby pre poškodené rodiny. Tých je podľa neho asi 19, pričom im zhoreli prístrešky úplne alebo len čiastočne, ďalšie tri obydlia boli poškodené pri hasení požiaru.

Okresný úrad aktivity podporí, polícia zatiaľ vyšetruje

Na stretnutí sa dnes zúčastnil aj prednosta Okresného úradu v Bardejove Miroslav Bujda. Ten uviedol, že hneď v noc požiaru poskytol okresný úrad poškodeným deky a spacie vaky. Zatiaľ sa nedohodli, ako sa bude ďalej postupovať, či sa obyvateľom poskytnú vyhrievané stany, alebo ich nechajú u príbuzných a obec sa zameria na hľadanie definitívneho riešenia. Prisľúbil však, že všetky aktivity obce okresný úrad podporí.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jany Migaľovej vyšetrovateľ už začal v tejto veci trestné stíhanie z prečinu všeobecného ohrozenia. Zákon stanovuje v tomto prípade trest odňatia slobody na dva až päť rokov. Škoda je predbežne vyčíslená na 80.000 eur, keďže boli poškodené nielen drevené, ale aj niekoľko murovaných príbytkov. Presnú príčinu vzniku požiaru stanoví až zisťovateľ vyhodnotení všetkých zistení.

Pollák povedal, že prioritou bude, aby bolo riešenie legálne a v súlade so zákonom a aby príbytky nevznikali na neusporiadaných pozemkoch. Problém nelegálnych osád je podľa neho v 504 lokalitách na Slovenku a teší ho snaha na viacerých miestach o hľadanie riešenia.