Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Poľovník zastrelil zatúlaného medveďa pri obytnej štvrti

Na snímke zastrelený medveď. Foto: TASR/Jana Jurčišinová

Medveď bol spozorovaný v blízkosti záhradkárskej oblasti v Prešove i v samotných uliciach mesta, kde sa pohyboval niekoľko nocí.

Prešov 14. augusta (TASR) – V blízkosti záhrad rodinných domov na Športovej ulici v Prešove dnes ráno pred ôsmou hodinou poľovník z miestneho Poľovnícko-loveckého ochranárskeho spolku v Prešove Slavomír Petranin zastrelil medveďa.

"Medveď tu bol v blízkosti pozorovaný už včera večer. Podľa predbežných odhadov má asi sedem rokov, do 100 kilogramov a bol v zlom fyzickom stave," povedal Juraj Ciberej z Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Potom, čo deň a noc strávil v kríkoch neďaleko obytných domov, sa poľovníci rozhodli ho zastreliť. Podarilo sa im to až treťou strelou, pretože sa pohyboval po veľkom neudržiavanom a nekosenom pozemku patriacom súkromnej firme, v susedstve rodinných domov a štvorprúdovej cesty.

Priestor okolo domov polícia i poľovníci monitorovali počas celej stredy (13.8.) aj počas noci na dnes, no medveď sa z obytnej zóny nechystal odísť. Uzavrieť museli dokonca aj časť cyklistického chodníka.

Fotogaléria: Poľovník zastrelil zatúlaného medveďa pri obytnej štvrti


Medveď musel ísť na odstrel

V blízkosti záhrad rodinných domov na Športovej ulici v Prešove, vo štvrtok ráno 14. augusta 2014 pred ôsmou hodinou poľovník z miestneho združenia Borkut Slavomír Petranin zastrelil medveďa.
Foto: TASR/Jana Jurčišinová
„Medveď musel ísť na odstrel, pretože sú podmienky nevhodné na mobilizáciu. Je to veľký medveď, ktorého by sme nemohli len tak odchytiť a previesť. Je to dospelý medveď, ktorý by po vypustení na inom mieste znovu spôsoboval rovnaký problém. Je netypické, že sa dostal do tohto teritória a pritom nie je núdza o jeho obľúbenú potravu v lese. Uvidíme, pitva ukáže či tam nie je nejaké ochorenie. Určite budeme pátrať po tom, čo bolo príčinou takéhoto neobyčajného správania,“ uviedol Ciberej.

Po pitve a zisťovaní príčin pohybu v meste bude medveď použitý ako preparát pre študentov Strednej lesníckej školy. Podľa Cibereja mal výšku 167 centimetrov a jeho fyzický stav naznačoval zdravotné problémy.

Zviera bolo spozorované v blízkosti záhradkárskej oblasti v Prešove i v samotných uliciach mesta už pred niekoľkými dňami. Ako pre TASR potvrdil náčelník Mestskej polície v Prešove Ján Andrejko, už od nedele (10. 8.) mali informácie, že toto zviera sa pohybuje v okolí mesta. Najskôr bolo pri obci Haniska, potom prešlo k časti Borkút.

Na snímke zastrelený medveď.
Foto: TASR/Jana Jurčišinová