Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Poľský horolezec potreboval pomoc záchranárov na Veľkej Snehovej veži

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Muž bol krátko po svitaní spolu so záchranármi HZS evakuovaný priamo z terénu.

Poprad 10. augusta (TASR) – Horskí záchranári boli v piatok (9.8.) večer požiadaní skupinou poľských horolezcov o pomoc na Veľkej Snehovej veži. Tridsaťdeväťročný horolezec po zlanení a odopnutí sa od istenia sa na mokrej skale pošmykol a pádom si spôsobil pravdepodobne zlomeninu ľavého predkolenia. Horská záchranná služba (HZS) o tom informuje na svojej webstránke.

Horskí záchranári požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air Transport Europe (VZZS ATE), ktorá zobrala na palubu dvoch záchranárov a spoločne leteli do Čiernej Javorovej doliny horolezcovi na pomoc.

"Pre zotmenie nebolo možné vysadiť záchranárov v blízkosti horolezca, preto boli vysadení na najbližšom možnom mieste. Posádka vrtuľníka pre tmu nemohla ďalej pokračovať v záchrannej akcii, preto odleteli na základňu s dohodou pokračovania v skorých ranných hodinách. Dvojica záchranárov HZS po príchode na miesto ošetrila horolezca a po zateplení bol uložený na nosidlá. Po prečkaní noci bol záchranármi na nosidlách transportovaný ďalej od steny Veľkej Snehovej veže a pripravený na letecký transport," uvádza HZS.

Muž bol krátko po svitaní spolu so záchranármi HZS evakuovaný priamo z terénu. Pri Téryho chate boli všetci naložení na palubu vrtuľníka a spoločne leteli do Starého Smokovca, kde boli horskí záchranári vysadení. Posádka vrtuľníka pokračovala so zraneným do popradskej nemocnice.