Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Poľský horolezec potreboval pomoc horských záchranárov

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Horolezec si spôsobil početné poranenia rebier, hlavy a dolnej končatiny.

Vysoké Tatry 13. januára (TASR) - Horskú záchrannú službu (HZS) dnes v dopoludňajších hodinách požiadal o pomoc poľský horolezec. Podľa informácií z HZS počas výstupu na hrebeň Ľadového štítu sa s jeho kolegom odtrhol snehový previs a spadol približne 400 metrov do záveru Malej Studenej doliny. Horolezec si spôsobil početné poranenia rebier, hlavy a dolnej končatiny.

O súčinnosť pri záchrannej akcii požiadali posádku Vrtuľníkovej záchrannej služby Air-Transport Europe z Popradu, ktorá pre zlé poveternostné podmienky nemohla let vykonať. Následne horskí záchranári požiadali o pomoc poľských kolegov, ktorým podmienky rovnako neumožnili zásah uskutočniť.

Na miesto pádu vyslali pracovníkov Téryho chaty, aby poskytli zranenému horolezcovi prvú pomoc a zateplili ho. Do záchrannej akcie odišli príslušníci HZS z oblastného strediska Vysoké Tatry pozemne. Po príchode na miesto pacienta ošetrili a zafixovali.

V priebehu akcie sa situácia s počasím na severnej strane Tatier upokojila, o pomoc preto opätovne požiadali poľských záchranárov, ktorých posádka pacienta transportovala na heliport v Starom Smokovci. Tam ho odovzdala privolanej posádke Rýchlej lekárskej pomoci. Zraneného horolezca následne previezli na ďalšie ošetrenie do popradskej nemocnice. Záchranári HZS spolu s druhým poľským horolezcom zostúpili na Téryho chatu.