Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Poprad chce skejtpark vybudovať pri rašeliniskách, skejteri súhlasia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zástupca skejterov Daniel Turcer verí, že areál nebudú využívať len oni.

Poprad 16. mája (TASR) – Nový skejtpark v Poprade by chcelo mesto postaviť v blízkosti rašelinísk za rozostavanou športovou halou pri ceste 1/18. Túto lokalitu samospráva zvolila preto, že je dostatočne ďaleko od obytnej zóny a skejteri tak nebudú rušiť obyvateľov. Dostupnosť k nej je však na druhej strane aj vďaka blízkosti cyklistického chodníka dobrá.

Budovanie skejtparku v Poprade je už dlhoročnou témou, ktorá začala rezonovať ešte viac, keď provizórne ihrisko s rampami zrušili pri obchodnom centre Max. „Ten skejtpark, ktorý bol pred Maxom, sa skejtparkom ani nazvať nedal, keďže vôbec nespĺňal kritériá jazdcov,“ konštatoval bývalý skejter Dušan Jurošík. Tvrdí, že pred 15 rokmi tu bola komunita jazdcov s približne 200 členmi. Absencia kvalitného areálu však zapríčinila, že sa akosi rozpŕchli po celom meste a teraz skejtujú na rôznych miestach po sídliskách. „Je načase tu niečo postaviť, verím, že to dobre dopadne, lokalita, ktorú mesto vybralo, je celkom dobrá,“ zhodnotil Jurošík.

Predošlé vedenie mesta chcelo skejtpark vybudovať napr. v areáli Základnej školy na ulici Tajovského. Obyvatelia tejto časti mesta však proti tomu spísali petíciu. Novo vybratá lokalita by podľa primátora Jozefa Švagerka už nemala nikomu prekážať. Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) už schválili prostriedky na prípravu projektovej dokumentácie. K tomu, ako bude skejtpark vyzerať, by však mali svoje názory povedať aj samotní skejteri. Práve preto primátor počas tohto týždňa zorganizoval stretnutie, na ktorom sa rozbehla diskusia a zároveň si skejteri spomedzi seba vybrali zástupcov, ktorí sa na realizácii vizualizácie parku budú podieľať. Lídrom tímu sa stal poslanec MsZ v Poprade Milan Baran. „Dohodli sme sa, že 28. mája sa opäť stretneme na mestskom úrade s už vybranou skupinou a učešme celý návrh, ako by mal ten ich skejtpark vyzerať,“ priblížil Baran.

Skejteri sú pripravení sa o areál príkladne starať, aby vydržal aj pre ďalšie generácie. Dokonca nevylúčili ani vyberanie vstupného, z ktorého by sa mohla následne financovať aj prevádzka areálu či opravy technických zariadení. „Bol som dosť skeptický, že sa po toľkých rokoch podarí vybudovať pre nás areál. Verím tomu, že teraz sa to niekam posunie, je vidieť záujem zo strany mesta,“ konštatoval zástupca popradských skejterov Daniel Turcer. Tvrdí, že v parku by mali byť šikmé prekážky, rampy, tyčky, zábradlia či múriky. Hovorilo sa napr. aj o špeciálnom bazéne. „Viem si predstaviť, že by sa potom vytvoril klub, vďaka čomu by sme mohli organizovať rôzne akcie či súťaže, zháňať sponzorov,“ dodal Turcer.

Primátor Popradu verí, že areál nebudú využívať len skejteri. „Tu na tomto stretnutí som sa dozvedel, že by pokojne mohol slúžiť aj inlinerom či bikerom. Keby sme tam dali ešte napr. nejaké športové náčinia, opäť by sa rozšírili možnosti, ako park využiť,“ upozornil Švagerko. Zatiaľ nevedel konkretizovať, koľko peňazí bude budovanie areálu stáť, ani to, či bude projekt financovať radnica zo svojho rozpočtu. Všetko závisí od stanovenia výšky nákladov. Bol by však rád, keby sa areál podarilo vybudovať do jari budúceho roka. „Keď sme vydržali čakať tak dlho, ten rok už počkáme, len nech sa to podarí zrealizovať,“ uzavrel Turcer.