Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Časť poslancov Popradu chce o predaj kasární mimoriadne rokovanie

Na snímke primátor Popradu Anton Danko. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Iniciátor myšlienky Igor Wzoš chce zrušiť uznesenie zastupiteľstva o predaji Dukelských kasární.


Poprad 7. októbra (TASR) – Časť poslancov popradského mestského zastupiteľstva (MsZ) chce pre avizovaný predaj Dukelských kasární zvolať mimoriadne zasadnutie. "Chcem sa obrátiť na poslancov, dnes ich mailom všetkých oslovím, aby sa vyjadrili, či to podporia, a ak to podporia, okamžite pôjdem do podateľne," uviedol iniciátor myšlienky, poslanec Igor Wzoš.

Mimoriadne zasadnutie zastupiteľstvo by podľa neho malo len jediný bod, a to zrušiť uznesenie MsZ o predaji Dukelských kasární. Zvolať ho môže len primátor mesta v prípade, ak sa pod žiadosť podpíše minimálne sedem poslancov. "Momentálne nám chýba jeden jediný podpis, uvidíme, či sa v tomto meste nájde sedem statočných, ktorí tento návrh podporia," konštatoval Wzoš. V prípade, že sa mu nepodarí získať dostatočný počet poslancov, žiadosť podá aj tak. "Myslím si, že primátor by to mal zvolať aj tak, pretože je to v záujme mesta aj občanov," dodal.

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže na predaj areálu Dukelských kasární ešte 23. septembra. Podľa Milana Barana, ktorý bol predsedom komisie, ktorá pripravovala súťažné podmienky na predaj, nie je také jednoduché využiť toto územie, keďže je v súčasnosti na asi 90 percent zastavané. "Je to veľmi náročné územie už len na samotnú sanáciu, ktorá pri optimistickom odhade vyjde na milión eur. Aj toto treba brať do úvahy, ten areál je naozaj vo veľmi zlom stave, a to je jeden z dôvodov, prečo pristupujeme k ponuke na predaj," vysvetlil na septembrovom rokovaní poslancom Baran.

"Naším cieľom je, aby sa kasárne v období pred voľbami nepredávali, aby o ich využití rozhodovali poslanci v ďalšom volebnom období. Celkový predaj kasární mi nie je blízky, toto územie by sa mohlo využiť oveľa lepšie, veď aj na to sa vytvorila komisia na územné plánovanie mesta, ktorá by sa práve týmto mala zaoberať," zdôraznil ďalší poslanec MsZ Jozef Švagerko, ktorý zároveň kandiduje na popradského primátora. Areál by podľa neho mohol slúžiť na výstavbu rodinných domov či štartovacích bytov pre mladých Popradčanov, avšak investorom by malo byť mesto.

V Poprade už prebieha v tejto súvislosti aj petícia, ktorú inicioval ďalší z kandidátov na primátora František Bednár. Bývalé Dukelské kasárne na Ul. 29. augusta, ktoré popradská samospráva získala spolu s budovou katastra zámenou za areál okresného úradu, sa rozprestierajú na ploche takmer 65.000 metrov štvorcových. Predaj nehnuteľností poslanci schválili s podmienkou vypracovania urbanisticko-architektonického návrhu riešenia územia, asanácie objektov, prípravy územia a následnej realizácie zámeru. Podmienkou zaradenia ponuky do obchodnej verejnej súťaže je okrem navrhovanej kúpnej ceny za celý predmet predaja aj predloženie záväznej uvedenej štúdie riešenia územia, ktorá bude následne súčasťou kúpnej zmluvy. Výsledky verejnej obchodnej súťaže by pritom samospráva mala oznámiť deň pred komunálnymi voľbami.