Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

V Poprade štartuje Medzinárodný festival horských filmov

Na snímke pohľad na zasnežené vrcholky Vysokých Tatier z Popradu 24. septembra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Okrem 15 súťažných filmových blokov sú už tradične pripravené aj besedy s hosťami z oblasti horolezectva.

Poprad 8. októbra (TASR) – Slávnostným otvorením a prvým blokom súťažných filmov sa dnes večer v Poprade začne 22. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF). Rozdelený je do piatich dní a diváci budú môcť vidieť filmy i absolvovať besedy s hosťami na štyroch rôznych miestach. Okrem tradičných stánkov, ako sú Dom kultúry a Mestský úrad (MsÚ) v Poprade či Kino Iskra v Kežmarku, to bude tento rok aj Kino Mier v Spišskej Novej Vsi.

Slávnostné otvorenie sa podľa riaditeľky festivalu Márie Hámorovej uskutoční vo veľkej zasadačke MsÚ v Poprade dnes o 18. hodine. Okrem 15 súťažných filmových blokov sú už tradične pripravené aj besedy s hosťami z oblasti horolezectva. Ako prvý sa divákom predstaví vo štvrtok 9. októbra o 18. hodine vo veľkej zasadačke MsÚ v Poprade domáci horolezec Peter Hámor.

V piatok 10. októbra bude na tom istom mieste tiež o 18. hodine diskusia s horolezeckou dvojicou Romano Benet a Nives Meroi. "Žijú v malom talianskom mestečku Fusine Laghi, zosobášili sa v roku 1989, avšak lezú spolu už vyše 30 rokov, od klasických alpských ciest po ľadovcové a zimné lezenie," priblížila Hámorová. Zúčastnili sa na viacerých expedíciách do Južnej Ameriky, Himalájí a Karakoramu. Posledným hosťom festivalu, ktorý sa divákom predstaví na MsÚ v sobotu 11. októbra, je výškový horolezec a horský vodca Karim Hayat. Tiež sa zúčastnil na mnohých expedíciách, avšak sám považuje za veľmi dôležité svoje sólové výstupy. Takto zdolal v roku 2011 vrchol Island Peaku v Himalájach a o tri roky neskôr sa mu podarilo zdolať klasickou cestou aj vrchol Broad Peaku.

"Sprievodnými podujatiami sú tento rok okrem sobotňajšieho slovenského pohára v športovom lezení Boreal Cup aj výstava fotografií Okamihy od Petra Hámora v hale MsÚ v Poprade a výstava Everest v Podtatranskom múzeu," upozornila Hámorová. O víťazstvo na MFHF, ktorý vyvrcholí v nedeľu 12. októbra o 17. hodine na MsÚ v Poprade, zabojuje celkom 45 snímok z 15 krajín sveta. Slovensko má v súťaži prihlásených šesť filmov, okrem tradičného zástupcu Pavla Barabáša, ktorý zaradil dva filmy, budú tento rok súťažiť aj Erik Baláž, Petra Geletová, Peter Púchy a Milan Ohurniak. Každoročne tento festival navštívi okolo 10.000 divákov.