Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Poprad bude dejiskom otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva

udova bývalej parnej elektrárne, dnes sídlo Tatranskej galérie, s vyše storočným komínom v pozadí, v Poprade Foto: TASR/Oliver Ondáš

Podujatie takýchto rozmerov sa v podtatranskej metropole koná vôbec po prvýkrát.

Poprad 12. septembra (TASR) - Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) sú významným celoeurópskym podujatím, organizovaným Radou Európy a Európskou komisiou, ktoré upriamuje pozornosť najširšej verejnosti na mimoriadne hodnoty rozmanitého kultúrneho dedičstva v 50 účastníckych štátoch.

Na Slovensku sa toto podujatie koná už 21 rokov, jeho slávnostné otvorenie sa tento rok uskutoční v Tatranskej galérii v Poprade, a to dnes o 14.00 h.

Opakovane sa stávalo, že toto podujatie sa centralizovalo do väčších miest a už bolo potrebné dostať sa do tých menších. Práve v Poprade sme využili príležitosť, že tu bola zrekonštruovaná technická pamiatka - Tatranská galéria a je tu aj odprezentovaný unikátny archeologický nález Kniežacia hrobka z Popradu v Podtatranskom múzeu. To boli také dva stimuly, ktoré nás viedli centralizovať slávnostné otvorenie práve do Popradu,“ zdôvodnila riaditeľka odboru pamiatok Ministerstva kultúry (MK) SR Elena Jašeková. Podujatie takýchto rozmerov sa v podtatranskej metropole koná vôbec po prvýkrát.

Základným cieľom DEKD je podľa Jašekovej zvýšiť povedomie obyvateľov o miestnom dedičstve a prehĺbiť záujem o jeho ochranu, ako aj rozvinúť vedomie o jeho prepojení s európskym kultúrnym dedičstvom. „Počas DEKD sa pre verejnosť otvárajú mnohé pamiatky, ktoré sú zvyčajne uzavreté, alebo sa v bežne navštevovaných pamiatkach, múzeách a galériách usporadúvajú špeciálne podujatia,“ upozornila Jašeková.

Slávnostné otvorenie DEKD bude spojené s odovzdávaním výročných cien revue Pamiatky a múzeá za najvýznamnejšie aktivity v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva za rok 2013. „V sobotu dopoludnia budú sprístupnené sakrálne pamiatky v Poprade a v mestských častiach Veľká, Matejovce, Spišská Sobota a Stráže. Mladí sprievodcovia z radov študentov priblížia návštevníkom históriu a hodnoty rímskokatolíckych kostolov, zvoníc a evanjelických chrámov,“ priblížila vedúca Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Prešov - Pracovisko Poprad Iveta Bujnová. Okrem toho Podtatranské múzeum v Poprade ponúkne moderované prehliadky v starovekých kostýmoch. Pre rodiny s deťmi sú pripravené tvorivé dielne, prezentácie a prednášky prinesú návštevníkom informácie o histórii výnimočného nálezu Kniežacej hrobky, jej výskume, konzervácii a výstave.

Spolu bude v Poprade sprístupnených 102 nehnuteľných kultúrnych pamiatok so svojimi 130 objektmi a 133 hnuteľných pamiatok s 349 pamiatkovými predmetmi. V porovnaní s inými mestami na Slovensku je to kvantum pamiatok, ktoré môžu návštevníci vidieť. „Určite by si nemali nechať ujsť práve stredoveké areály kostolov, pretože ide o typické spišské dvojlode, ktoré sú unikátne pre toto naše územie,“ zdôraznila Bujnová

V Tatranskej galérii, sídliacej v zrekonštruovanej elektrárni, si návštevníci môžu pozrieť okrem stálej expozície a výstav súčasných umelcov aj špeciálne pri príležitosti DEKD inštalované výstavy Modlitba dreva, Fotozážitky s pamiatkami a Meštiansky dom. Prehliadku historických priestorov pripravia aj viaceré inštitúcie sídliace v popradskej mestskej časti Spišská Sobota, konkrétne Štátny archív Levoča, Podtatranská knižnica, Podtatranské osvetové stredisko a pracovisko KPÚ okrem prehliadky objektu predstaví návštevníkom aj svoju činnosť. „Na nedeľu sú v mestskej časti Spišská Sobota pripravené výnimočné prehliadky meštianskych domov, ktoré slúžia v súčasnosti ako penzióny,“ upozornila Bujnová.

Organizátormi podujatí v Poprade sú Mestský úrad Poprad, MK SR, Pamiatkový úrad SR, KPÚ Prešov, Slovenské národné múzeum, Podtatranské múzeum v Poprade, Tatranská galéria a Združenie historických miest a obcí SR. Podujatia DEKD 2014 potrvajú vo viacerých mestách Slovenska ako napr. Modra, Nitra, Holíč, Košice, Považská Bystrica, či Prievidza, Spišská Nová Ves Prešov a Fiľakovo, od 12. do 21. septembra.