Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Mestskí policajti rozdali občanom v Poprade 500 reflexných prvkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Používanie reflexných prvkov u chodcov a cyklistov je podľa mužov zákona v tomto období životne dôležité. Chodci sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky.

Poprad 31. októbra (TASR) - V súvislosti s očakávaným nárastom intenzity premávky na pozemných komunikáciách počas dní Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých rozdávali mestskí policajti v Poprade reflexné prvky. Hovorca mesta Poprad Marián Galajda informoval, že cieľom je zabezpečiť maximálnu bezpečnosť účastníkov cestnej premávky počas sviatkov a pôsobiť tiež preventívne.

Mestská polícia (MsP) Poprad tieto reflexné prvky rozdávala občanom pred všetkými kostolmi v jednotlivých mestských častiach. Celkovo ich obyvatelia mesta dostali 500 kusov. „Používanie reflexných prvkov u chodcov a cyklistov je v tomto období životne dôležité. Chodci sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky. Podcenenie reflexných prvkov na oblečení prináša v niektorých prípadoch až najvyššiu cenu, čím je samotný život. Je potrebné si uvedomiť, že vidieť a byť videný je životne dôležité pre vodičov, ale najmä pre chodcov a cyklistov. Veríme, že náš dobrý úmysel zvýši povedomie chodcov a účastníkov cestnej premávky o význame nosenia reflexných prvkov a prispeje k zvýšeniu bezpečnosti občanov v našom meste,“ uviedol náčelník MsP Poprad Štefan Šipula.

Pre chodcov je podľa neho aj veľmi riskantné a nebezpečné vchádzať na vozovku spoza stojaceho vozidla, predovšetkým na autobusových zastávkach, spomedzi zaparkovaných vozidiel a na málo osvetlených miestach. Náčelník zároveň zdôraznil, že aj vodiči majú rešpektovať práva chodcov na priechode. „Rizikovými skupinami hlavne v tomto období sú starší ľudia, ktorí sa často správajú nepredvídateľne, preto opatrnosti aj v okolí cintorínov nikdy nie je dosť. Predvídanie, prechádzanie cez cestu na miestach na to určených, vyhýbanie sa rizikovým úsekom, to všetko tiež zvyšuje bezpečnosť chodcov na ceste,“ doplnil Šipula.

MsP zároveň apeluje na vodičov, aby boli ohľaduplní voči ostatným účastníkom cestnej premávky na cestách. Príslušníci popradskej MsP budú v období sviatkov vo zvýšenom výkone služby v okolí cintorínov so zámerom zvýšiť bezpečnosť a zabezpečiť verejný poriadok.