Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Na popradskom Námestí Sv. Egídia vznikla ulička vianočných prianí

Mesto Poprad Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vlastnoručne vyrobenými ozdobami spestrili deti vianočnú výzdobu v meste. Na stromčekoch sa okrem ozdôb nachádzajú aj želania, ktoré na ne zavesili.

Poprad 12. decembra (TASR) – Na Námestí sv. Egídia v Poprade sa nachádza 14 vianočných stromčekov, ktoré vyzdobili deti z popradských základných škôl. Vlastnoručne vyrobenými ozdobami tak spestrili vianočnú výzdobu v meste. Na stromčekoch sa okrem ozdôb nachádzajú aj želania, ktoré na ne zavesili.

"Táto myšlienka sa minulý rok ujala a teraz sa prihlásilo ešte viac škôl. Zapojiť deti, učiteľov a vytvárať komunitu je výborný nápad. V tomto roku mohli deti a školy navyše zavesiť na stromček aj svoje želania. Keďže sa blížia Vianoce a ľudia ich majú v tomto čase veľa, mohli by sme túto uličku pomenovať uličkou želaní. Každý, kto tadiaľ prejde a bude si niečo želať, tak sa mu to do troch dní splní," povedal s úsmevom viceprimátor Popradu Igor Wzoš. V spoločností učiteľov sa o ozdobovanie stromčekov postarali predovšetkým deti. "Použili sme drevené paličky, bielu farbu a šišky. Vznikli z toho lyže, anjeli a rôzne ozdôbky. Mojim jediným prianím v tejto uličke želaní je, aby sme boli všetci zdraví," poprial si Jakub Richard Danilo. Medzi prianiami, ktorými deti i celé školy ozdobili stromčeky, nechýba prianie na predĺženie veľkej prestávky či vybudovanie nového detského ihriska. "Náš stromček je ekologický, ozdoby sme vyrábali zo starých kabátov a igelitových vreciek. Mojim prianím je, aby každý prežil krásne Vianoce," doplnil Šimon Kožár.

Celá aktivita so zdobením stromčekov a vianočnými prianiami je spoločným projektom mesta Poprad, občianskeho združenia Pre mesto a popradských škôl. Minulý rok sa do výzdoby stromčeka zapojilo 11 škôl, tento rok je ich o tri viac. "Je to krásne spestrenie predvianočného času. V tomto roku sme urobili zmenu a nebudeme súťažiť o najkrajší stromček. Rozhodli sme sa, že všetky deti, ktoré sa zapojili, si odmenu zaslúžia rovnakým dielom. Verím, že v budúcnosti zapojíme aj školy z blízkeho okolia. Mojim želaním je, aby sa mesto rozvíjalo správnym smerom a aby jeho centrum bolo pestré a živé," uviedol Ondrej Kavka z občianskeho združenia Pre mesto.

Vianočné stromčeky ako aj celá ulička vianočných prianí bude dotvárať kolorit námestia až do 21. decembra, kedy po dopoludňajšom ocenení všetkých zapojených si budú môcť školy stromčeky previezť do svojich areálov.