Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

POPRAD: Na starom a novom Juhu zrekonštruujú osvetlenie z fondov EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Mesto pôvodne žiadalo na obnovu verejného osvetlenia 750.000 eur, po verejnom obstarávaní sa však táto suma znížila na 584.000 eur s DPH.

Poprad 19. novembra (TASR) - Ministerstvo hospodárstva SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok (NFP) na podporu obnovy verejného osvetlenia miest a obcí v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, a to ešte v apríli s dátumom uzávierky do 30. septembra. V stanovenom termíne podalo žiadosť aj mesto Poprad, ktorému ministerstvo vyhovelo, je však potrebné, aby financovanie projektu bolo ukončené do 31. decembra. Samospráva si teda zvolila spôsob financovania tohto projektu formou refundácie, teda uhradí všetky náklady z vlastných zdrojov a následne si bude žiadať finančnú agentúru a ich preplatenie.

„Je ten proces naozaj komplikovaný, nie je to zavinením mesta, výzva išla veľmi neskoro, boli tam alokované vysoké zdroje pre celé Slovensko, ale všetky komplikácie musíme strpieť. Dobrá správa je, že poslanci schválili vyčlenenie zdrojov na financovanie projektu z rozpočtu mesta, len traja boli proti, a to je prvý predpoklad, aby sme vôbec mohli podpísať zmluvu o NFP,“ uviedol po stredajšom (18.11.) mimoriadnom mestskom zastupiteľstve viceprimátor Popradu Igor Wzoš.

Mesto pôvodne žiadalo na obnovu verejného osvetlenia 750.000 eur, po verejnom obstarávaní sa však táto suma znížila na 584.000 eur s DPH. Rekonštruovať sa tak bude osvetlenie na sídliskách starý a nový Juh, kde sa vymení dohromady 771 svietidiel, ktoré ušetria podľa Wzoša až 61 percent energie. Popri tom sa zároveň vymenia rozvodné skrine a kabeláže v stĺpoch. „Uvažuje sa o tom, že inštalácia nových svetiel bola predĺžená do júna budúceho roka, ale finančné vyrovnanie musí prebehnúť do konca tohto roka. Sú to posledné zdroje z bývalého programového obdobia, ktoré sa teraz končí,“ objasnil viceprimátor. Zo spomínaných 584.000 eur by malo mesto spolufinancovať päť percent, zvyšok by mal byť následne preplatený z fondov Európskej únie. Popradská samospráva predpokladá, že ročne obnovou osvetlenia ušetrí okolo 40.000 eur.

„Bohužiaľ, toto je posledný projekt na rekonštrukciu verejného osvetlenia, v ďalšom programovacom období už nie je v pláne, aby v rámci operačných programov sa dalo financovať verejné osvetlenie. To je veľká škoda, pretože celkový stav verejného osvetlenia v meste nie je dobrý. Máme dohromady 5000 svetelných bodov a teraz v podstate obnovíme len jednu sedminu,“ uzavrel Wzoš.