Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Poprad: Posádky sanitiek si zmerali sily v troch disciplínach

Súťaže vodičov záchrannej zdravotnej služby v Poprade 10. novembra 2015. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Šlo o medzinárodnú súťaž, zúčastnili sa jej dvojčlenné posádky poskytovateľov ZZS zo Slovenska, Maďarska a Českej republiky, ale aj neaktívni členovia ZZS z Dánska a Poľska.

Poprad 10. novembra (TASR) – V Poprade sa dnes konala historicky prvá súťaž pre vodičov záchrannej zdravotnej služby (ZZS) pod názvom Falck Driver. Išlo o medzinárodnú súťaž, zúčastnili sa jej dvojčlenné posádky poskytovateľov ZZS zo Slovenska, Maďarska a Českej republiky, ale aj neaktívni členovia ZZS z Dánska a Poľska. Cieľom súťaže bolo preskúšať praktické vedomosti vodičov, nielen v oblasti technickej, ale aj zdravotnícko-záchranárskej. „Tento rok sme sa viac začali zaoberať vzdelávaním vodičov, chceli sme zároveň priniesť niečo nové, a preto sme pripravili samostatnú súťaž len pre vodičov záchraniek,“ uviedol pre TASR technický riaditeľ Falck Záchrannej a.s. Vladimír Hosa.

Celkovo 13 posádok si zmeralo sily v troch disciplínach, prvou bol slalom pomedzi kužele, kde sa hodnotil čas aj prevedenie a okrem toho súťažili aj v nahadzovaní snehových reťazí a súčasťou previerky bol aj test pravidiel cestnej premávky. Poslednou disciplínou bola resuscitácia, kde vodiči museli preukázať, či vedia aj oživovať pacienta. „Vodiči vo veľa situáciách musia v cestnej premávke využívať zvukové a výstražné znamenia, takže sú pod miernym stresom, ich cieľom je pritom čo najskôr sa plynule, bezpečne a čo najskôr dostať na adresu pacienta. Je veľa rôznych situácií v cestnej premávke, vodiči nie sú až tak ohľaduplní pri týchto situáciách, takže ich musíme trénovať a školiť, aby boli čo najlepší. Pri výbere vodičov uprednostňujeme skôr rozvahu ako odvahu. Nie je to však len o tom priviesť posádku bezpečne a rýchlo na adresu, ale vodiči sú aj plnohodnotnými členmi tímu a musia pomáhať záchranárom aj pri záchrane pacienta,“ dodal Hosa.

Okrem slovenských posádok sa súťaže zúčastnila aj ZZS z Prahy, ktorá patrí medzi najstaršie v Európe. „Vidím prínos tejto súťaže v tom, že sa stretávajú ľudia a môžu si predať medzi sebou skúsenosti, naučiť sa niečo nové a tak sa vyvarovať chybám. My v Českej republike máme rôzne súťaže alebo metodické cvičenia, kde ide skôr o výmenu tých skúseností. Na typicky vodičskej súťaži sme doteraz neboli, je to pre nás nové a určite je to motivácia, aby sme to vyskúšali zorganizovať aj u nás,“ zhodnotil zdravotnícky záchranár a lektor vzdelávacieho centra v Prahe Matěj Hříbal. Podľa neho je mediálna kampaň o tom, ako sa majú vodiči správať v cestnej premávke, keď za nimi ide sanitka, dosť slabá a bolo by treba na nej zapracovať. „Minimálne by som však odporučil vodičom zachovať chladnú hlavu, nezastať v strede vozovky, radšej sa odstaviť niekde na krajnici, aby sanitka mohla bezpečne prejsť,“ zdôraznil Hříbal, ktorý pracuje na záchranke už osem rokov.



Tu bude player