Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Poprade zvýšili príspevok do Oblastnej organizácie cestovného ruchu

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Ak samospráva vloží do OOCR príspevok 60.000 eur, štát jej môže na základe zákona o podpore cestovného ruchu z tejto sumy vrátiť späť až 90 percent.

Poprad 17. decembra (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade na svojom stredajšom (16.12.) rokovaní schválili zvýšenie príspevku do Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry. Kým v tomto roku odsúhlasili 30.000 eur, v budúcom to bude raz toľko. "Mesto Poprad, keď vstupovalo do OOCR pred troma rokmi, tak, bohužiaľ, v tom čase schválili príspevok len 10.000 eur. Už vtedy vzhľadom na vybratú výšku dane z ubytovania to mohlo byť oveľa viac, takže sme v podstate prišli o vyššiu dotáciu od štátu. Od začiatku sme tlačili na to, že by sme sa chceli vyššou mierou podieľať na činnosti OOCR, ako aj na navýšení toho príspevku," uviedol viceprimátor Popradu Igor Wzoš.

Ak samospráva vloží do OOCR príspevok 60.000 eur, štát jej môže na základe zákona o podpore cestovného ruchu z tejto sumy vrátiť späť až 90 percent. "Dohromady by sme tak mali rozpočet 114.000 eur. Z toho 30 percent pôjde na spoločné aktivity OOCR a zvyšných 70 percent používame na svoje vlastné akcie. Na budúci rok by sme tieto peniaze chceli použiť na zlepšenie akcií v centre mesta najmä počas letnej sezóny. Možno by sme chceli priniesť pod Tatry nejaký väčší festival, o ktorý by bol aspoň taký záujem, ako je o vianočný program v Poprade," doplnil Wzoš.

Cieľom popradskej samosprávy je aj vďaka vyššiemu príspevku do OOCR dotiahnuť cez leto viac turistov do centra mesta. Súvisí to aj s koncepciou rozvoja, ktorú vedenie Popradu v súčasnosti pripravuje. "Aby Poprad nebol len bránou do Vysokých Tatier, ale aby sme mohli povedať, že Tatry sú pri Poprade. Chceme sa stať centrom služieb, ktoré v Tatrách nemôžu ponúkať," uzavrel Wzoš.