Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Z rieky Poprad dnes vylovili rybári stovky uhynutých rýb

Na snímke nádoba s mŕtvymi rybami, ktoré rybári vytiahli počas výlovu uhynutých rýb v rieke Poprad neďaleko Huncoviec 15. februára 2014. FOTO TASR/Oliver Ondráš

Polícia začala trestné stíhanie pre prečin ohrozenia a poškodenia životného prostredia.

Kežmarok 15. februára (TASR) - Na úseku rieky Poprad v správe kežmarských rybárov pokračuje dnes zber uhynutých rýb, ktoré otrávila doposiaľ neznáma látka. Skúmaním okolností tohto prípadu sa zaoberajú inšpektori životného prostredia a muži zákona.

Úhyn rýb zrejme súvisí s látkou, ktorá sa dostala do povodia rieky pravdepodobne ešte zo stredy na štvrtok. "Otrávené ryby sa nachádzali od Popradu - Matejoviec po Veľkú Lomnicu a potom od mosta vo Veľkej Lomnici až po areál bývalej textilnej fabriky v Kežmarku," uviedol pre TASR hospodár kežmarskej pobočky Slovenského rybárskeho zväzu Ladislav Hužik.

Straty na rybej populácii rieky Poprad sú podľa jeho slov vysoké. "Počet uhynutých rýb podľa nášho odhadu predstavuje 100 kilogramov na jeden kilometer toku. Približne na 80 percent je to lipeň, potom je tu jalec, pstruh potočný, našli sa ale aj uhynuté podustvy a mreny."



Hužik ďalej dodal, že spomínaný úhyn sa zrejme ešte definitívne nezastavil. "Dnes sme vylovili z rieky úplne čerstvé kadávery, ktoré sú pružné a ich žiabre sú krvavo červené, takže tie ryby uhynuli možno hodinu predtým než sme prišli," poznamenal.

Rybári sú zo vzniknutej situácie rozhorčení a sklamaní. "To je katastrofa, dá sa povedať že naša štvorročná robota vyšla navnivoč. S novou násadou rýb budeme zrejme musieť počkať minimálne pol roka. Uvidíme, ako sa to všetko vykryštalizuje," podotkol Hužik na záver.

V súvislosti s hromadným úhynom rýb na Poprade začala polícia trestné stíhanie pre prečin ohrozenia a poškodenia životného prostredia, informoval TASR hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.