Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V Poprade začali s kosením neskôr, dôvodom bolo daždivé počasie

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prírodné zákonitosti, hlavne dažde v kombinácii s teplým počasím, podľa samosprávy ovplyvňujú nielen mieru zatrávnenia, ale mnohokrát aj komplikujú časový harmonogram a priebeh kosby.

Poprad 6. júna (TASR) - V Poprade začali tento rok s kosením o čosi neskôr, dôvodom bolo daždivé počasie v druhej polovici mája. Radnica na webovej stránke informovala, že s údržbou verejnej zelene, priestranstiev a čistením mesta začala spoločnosť Brantner Poprad 24. mája a realizuje ju doteraz.

"Len o sedem dní posunuté kosenie oproti iným rokom bolo následne vystavené vplyvu daždivého i teplého počasia, takže tráva vyrástla vo veľmi krátkom čase za pár dní. Kosenie trávnatých plôch je rozdelené do dvoch zón. V I. zóne, tzv. intenzívnej triede kosenia, sa vykonáva kosba až 20-krát ročne. Patria tam námestia, niektoré oddychové miesta a iné reprezentatívne plochy,"
uvádza mesto. Zatrávnené časti sídlisk a mestských častí sú zaradené do II. zóny - teda extenzívnej triedy starostlivosti. V tomto prípade sa kosba koná dva- až štyrikrát ročne. Podľa potreby sa kosia aj tzv. ruderálne porasty vo vlastníctve mesta.

Prírodné zákonitosti, hlavne dažde v kombinácii s teplým počasím, podľa samosprávy ovplyvňujú nielen mieru zatrávnenia, ale mnohokrát aj komplikujú časový harmonogram a priebeh kosby. "Napriek nie veľmi priaznivým tohoročným podmienkam je prioritou udržiavať mestské trávnaté plochy v optimálnom stave, o čo sa budú snažiť počas celého letného obdobia," uzatvára radnica.