Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Poprad pripravil na letnú turistickú sezónu niekoľko noviniek

Vysoké Tatry, ilustračné foto. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Jednou z nich je turistický vláčik, ktorý by mal v lete jazdiť po celom meste a turistom by tak priblížil jednotlivé popradské mestské časti.

Poprad 4. mája (TASR) – Samospráva v meste Poprad pripravila pred blížiacou sa letnou turistickou sezónou niekoľko noviniek. Jednou z nich je turistický vláčik, ktorý by mal v lete jazdiť po celom meste a turistom by tak priblížil jednotlivé popradské mestské časti. Okrem toho sa momentálne pripravuje bedeker o Poprade a niekoľko noviniek pripravila aj mestská informačná kancelária (MIK) sídliaca na Námestí sv. Egídia.

„Pracujeme na tom, aby sme do začiatku turistickej sezóny čo najviac obohatili ponuku pre návštevníkov nášho mesta. Najvýraznejšou novinkou by mal byť turistický vláčik, ďalšie budú pribúdať postupne tak, aby sme čo najlepšie predstavili Poprad a jeho zaujímavosti,” uviedol na dnešnej tlačovej konferencii primátor Popradu Jozef Švagerko. Ideu prevádzkovať v Poprade turistický vláčik prinieslo už pred rokom občianske združenie (OZ) Pre mesto. „Chceme, aby návštevníci nášho mesta objavili nielen Aquacity, ale aj centrum Popradu, Spišskej Soboty či Veľkej. Poprad má veľa nádherných zákutí a verím, že aj s pomocou vláčika ich turistom pomôžeme objaviť,“ zdôraznil poslanec mestského zastupiteľstva a zároveň predseda OZ Pre mesto Ondrej Kavka.

V snahe zoznámiť sa detailnejšie so skúsenosťami z prevádzkovania turistického vláčika navštívil primátor spolu s Kavkom Terchovú, kde ho prevádzkuje tamojšie Združenie turizmu Terchová. Keďže jestvuje viacero možností prevádzkovania turistického vláčika, samospráva sa rozhodne až po ich dôkladnom zvážení. Vláčik by mal spojiť centrum mesta s Aquacity, so Spišskou Sobotou, Veľkou a ďalšími časťami mesta a ich atrakciami. Okrem toho chce mesto medzi železničnou a autobusovou stanicou vybudovať akési detašované pracovisko MIK, kde by turisti našli základné informácie o tom, čo a kde sa dá v Poprade vidieť.

Pred letom vybudovala MIK aj novú webstránku www.visitpoprad.sk s ambíciou ponúknuť nielen turistom, ale aj obyvateľom mesta Poprad a širšieho regiónu tipy na výlety v okolí a voľnočasové možnosti, informácie o možnostiach ubytovania, gastro služieb a dopravy. Dôležitou súčasťou webovej prezentácie je podľa riaditeľky MIK Lucie Pitoňákovej aj kalendár podujatí, ktorý má ambíciu stať sa najkomplexnejšou databázou tohto druhu pre Poprad a okolie. Novinkou v ponuke MIK je aj predaj poštových známok a poštová služba s poštovou schránkou, ktorá sa nachádza priamo v kancelárii.

Zaujímavosťou v súvislosti s predajom potravinových darčekov je línia pod názvom Made in Poprad. Ide o výrobky vyrábané priamo v Poprade, ktoré sa budú predávať pod samostatným logom, pričom ide o kávu, čaj, pivo, čokoládu i liehoviny. Uvítame, ak nám v budúcnosti do tejto línie pribudnú aj ďalšie značky. Produkty majú exkluzívne darčekové balenie a môžu byť nielen suvenírom pre cudzincov prichádzajúcich k nám, ale aj vývozným artiklom reprezentujúcim naše mesto. Tieto produkty plánujeme prezentovať aj na podujatiach, ako je Made in Slovakia, Viva Italia, Vianočný jarmok a ďalších,“ doplnila Pitoňáková.

Návštevníkov mesta podľa nej určite poteší aj rozšírená ponuka nových suvenírov ako napr. vizitky Wandercard, nové typy magnetiek, vonné sviečky či odznaky. V rámci vytvárania motívov na suveníry spolupracuje MIK s viacerými profesionálnymi a amatérskymi umelcami. „Nadviazali sme aj spoluprácu so základnými umeleckými školami na Štefánikovej a Letnej ulici. Žiaci výtvarného odboru pre nás maľujú motívy mesta Poprad, ktoré budú použité v novej sérii darčekových predmetov na pohľadniciach, magnetkách, hrnčekoch, možno i tričkách,“ dodala Pitoňáková.

MIK okrem toho už od 1. júna predlžuje otváracie hodiny, turistom i obyvateľom Popradu tak budú jej služby k dispozícii od pondelka do piatka od 8. do 18. hodiny, v sobotu od 9. do 13. hodiny a v nedeľu od 14. do 17. hodiny. „Minulý rok sme mali takto otvorené len počas júla a augusta, tento rok predlžujeme otváracie hodiny už v júni a podľa záujmu budeme takto v prevádzke aj v septembri,“ uzavrela riaditeľka MIK.