Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Popradská samospráva zabezpečila odvod dažďovej vody

Na archívnej snímke ťažký mechanizmus prevracia kamene na spevnenie brehov v Hozeleckom potoku v mestskej časti Popradu - Stráže po silnej búrke 20. mája 2015. V meste Poprad je v dôsledku silnej nočnej búrky vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Po prívalových dažďoch, došlo k zaplaveniu Kukučínovej ulice a pivničných priestorov okolitých rodinných domov. Poprad - Stráže, 21. mája 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Rozmočený terén v okolí kanalizácie však spôsobil, že sa začalo zosúvať podložie cestnej komunikácie vedľa kanalizačného zberača.

Poprad 26. mája (TASR) - Mesto Poprad pokračuje v odstraňovaní následkov prívalových dažďov, ktoré v noci z 20. na 21. mája poškodili historickú kanalizáciu v mestskej časti Stráže pod Tatrami a spôsobili zaplavenie Kukučínovej ulice a pivničných priestorov okolitých rodinných domov. „Dodávateľská spoločnosť pracujúca na spriechodňovaní poškodeného kanalizačného zberača pod Strážskym námestím najprv odkopala zavalenú dažďovú kanalizáciu,“ uviedol hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

Rozmočený terén v okolí kanalizácie však spôsobil, že sa začalo zosúvať podložie cestnej komunikácie vedľa kanalizačného zberača. V dôsledku toho bol zosuv najprv provizórne spevnený. Odborná komisia, pracovníci odboru výstavby, projektant a zástupca realizačnej firmy na mieste zavalenej kanalizácie zhodnotili stav s konštatovaním, že klenba starej kanalizácie je vplyvom tlaku vody narušená, časti kamennej klenby uvoľnené a hrozí zosuv v celej časti narušeného chodníka pre peších až po odbočku pri cestnej komunikácii. Komisia preto odporúčala čo najskôr zasypať vykopanú ryhu, nakoľko hrozilo prepadnutie pravej strany vozovky Kukučínovej ulice vplyvom rozmočeného podložia komunikácie a zosuv i ľavého svahu s oddychovou zónou.

„Dodávateľská firma uložila 1000-milimetrové betónové skruže so zámerom zachovať prietok z pôvodnej kanalizácie na usmernenie toku dažďových vôd, ktoré podmývajú brehy ryhy po odkrytí zavalenej kanalizácie. Skruže sú uložené tak, aby sa v prípade ďalších prívalových dažďov minimalizovalo ďalšie poškodenie miestnej komunikácie a voda z polí by mala pretekať len v uložených skružiach,“ informoval pracovník ochrany, bezpečnosti a obrany na Mestskom úrade v Poprade Imrich Kisel. Dodávateľská firma vykoná ešte nevyhnutné provizórne úpravy terénu, ktoré ochránia dotknutý priestor pred ďalšími povodňovými škodami.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal aktuálne výstrahu 2. stupňa pre okres Poprad, keď sa predpokladá od 40 do 70 milimetrov zrážok na dnes a stredu 27. mája. „Aj z tohto dôvodu sa v lokalite naďalej vykonáva monitoring prostredníctvom hliadok mestskej polície. Priestor výkopových prác je zabezpečený kovovými zábranami a vodiacimi tabuľami,“ uzavrel Galajda.