Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Popradským seniorom záleží na budúcnosti, preto chodia voliť

Na snímke dôchodkyňa hádže obálku s volebnými lístkami do prenosnej hlasovacej schránky v Centre sociálnych služieb na Komenského ulici v Poprade počas Volieb do orgánov samosprávy obcí Foto: TASR/Oliver Ondráš

Imobilným seniorom umožňujú členovia komisií voliť pomocou prenosnej urny.

Poprad 15. novembra (TASR) – Aj dôchodcom z Centra sociálnych služieb – Zariadenie pre seniorov na Komenského ulici v Poprade záleží na ich budúcnosti i budúcnosti ich potomkov. Práve preto sa v týchto komunálnych voľbách rozhodli odovzdať svoj hlas kandidátom, ktorí podľa nich, budú mesto spravovať najlepšie. Ich zdravotný stav im však nedovoľuje voliť v príslušnej volebnej miestnosti, dnes tak za nimi prišla volebná urna.

„Naše zariadenie poskytuje služby 97 klientom, z nich 80 má trvalý pobyt v našom zariadení. Všetci sa rozhodli využiť svoje právo voliť v komunálnych voľbách. Vzhľadom na to, že sú tu klienti, ktorí majú ťažší zdravotný stav, resp. sú úplne imobilní, vychádzame im v ústrety a zabezpečujeme im v spolupráci s miestnou okrskovou volebnou komisiou prenosnú volebnú urnu,“ uviedol pre TASR riaditeľ Centra sociálnych služieb v Poprade Jozef Košický. Na priebeh volieb priamo v centre dohliadajú členovia okrskovej volebnej komisie číslo 8.

Klienti tohto zariadenia sú aj napriek svojmu pokročilému veku rozhodnutí voliť a považujú to za svoje právo i povinnosť. „Myslia jednak na svoju budúcnosť, ale predovšetkým na budúcnosť svojich vnúčat,“ konštatoval Košický. V zariadení pre seniorov sa poskytuje sociálna služba celoročnou pobytovou formou na čas neurčitý.

Možnosť odovzdať svoj hlas do prenosnej urny dnes využila aj Jarmila Miháliková, ktorá chodí voliť v každých voľbách. „Som Popradčanka a pozrela som si dostatok informácií, aby som sa vedela rozhodnúť. Niektorých kandidátov poznám osobne alebo podľa mena a urobila som si svoj prehľad,“ uviedla. Ďalší z klientov Vojtech Klimek sa rozhodol voliť z viacerých dôvodov, hlavne však preto, že je to jeho povinnosť. „Aj keď už máme pokročilejší vek, budúcnosť je aj pre nás otvorená, a akých ľudí si do čela zvolíme, takých tam budeme mať. Ja som si zvolil takých, ktorým verím,“ konštatoval.