Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

V Poprade počas zimnej údržby ušetrili takmer 77-tisíc eur

Ilustračné foto Foto: A.R.K. technické služby s.r.o.

Ušetrené financie zo zimy sa majú použiť na veľkoplošné opravy ciest a chodníkov.

Poprad 25. marca (TASR) - Túto zimu Správa mestských komunikácií (SpMK) v meste Poprad ušetrila takmer 77.000 eur.

"Z toho 64.000 eur sa použije na opravy mestských komunikácií a chodníkov," informoval hovorca miestnej samosprávy Marián Galajda.

Z celkovej úspory si SpMK ponechá takmer 13.000 eur ako rezervu na zimnú údržbu, pohonné hmoty a materiál v mesiacoch november a december 2014. S opravou drobných výtlkov a dier po zime chcú začať miestni cestári začiatkom apríla. "Momentálne ešte vykonávame zber drvy po zime na cestách a chodníkoch, s drobnými opravami chceme začať čo najskôr, závisí to však aj od toho, kedy začnú obaľovačky v regióne vyrábať teplú asfaltovú zmes," uviedol riaditeľ SpMK Peter Fabian s tým, že tieto práce sa nebudú realizovať z ušetrených finančných prostriedkov zo zimnej údržby, ale z iných mestských zdrojov. Drobné diery a výtlky chce samospráva opravovať napríklad aj tam, kde plánuje robiť vodorovné dopravné značenie.

Ušetrené financie zo zimy chce SpMK použiť na veľkoplošné opravy ciest a chodníkov. Zatiaľ však nie je jasné, v ktorých lokalitách to bude. "Chceme na to využiť aj zisk z parkovacích služieb za minulý rok, plus možno ešte mesto niečo navýši z rozpočtu, o tom ale rozhodne mestské zastupiteľstvo. Keď budeme vedieť čiastku, s ktorou môžeme rátať, vytypujeme lokality a následne prebehne súťaž na dodávateľa prác," vysvetlil Fabian. Zároveň dodal, že veľkoplošné opravy sa budú týkať ciest aj chodníkov na území mesta. S ich realizáciou by sa mohlo začať v auguste, prípadne v septembri.

Okrem toho SpMK využila teplé počasie aj na dopĺňanie trvalého dopravného značenia. V mestských častiach Stráže a Spišská Sobota tak pribudlo 64 nových stĺpikov a na nich spolu 88 dopravných značiek. "Účelom inštalácie dopravných značiek je sprehľadnenie križovatiek a zvýšenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky," uviedol Fabian. Žiadosť o doplnenie dopravného značenie v tomto duchu bola radnici adresovaná aj prostredníctvom aplikácie City Monitor. Dopravné značky v uvedených mestských častiach stáli SpMK necelých 4100 eur. Ďalšie sa priebežne dopĺňajú aj v mestskej časti Veľká.