Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Prešovský kraj

Popradské kultúrne leto predstaví Kaliho, Desmod či 40 Fingers

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Našim cieľom je neustále obohacovať kultúrny život v meste, uviedol primátor Popradu Anton Danko.

Poprad 8. júna (TASR) - Po roku sa na popradské námestie vráti Popradské kultúrne leto (PKL), ktoré ponúkne Popradčanom i návštevníkom bohatú programovú ponuku. Pripravených je spolu 70 dní vystúpení domácich i zahraničných interpretov. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Jarka Hlaváčová.

"Našim cieľom je neustále obohacovať kultúrny život v meste. Podľa mojich informácií sa v žiadnom inom meste na Slovensku v takomto rozsahu kultúrne leto neusporadúva. Náš festival je pre každého, každý si v ňom nájde to svoje," uviedol primátor Popradu Anton Danko.

Program sa bude konať v medzikostolí, v prípade nepriaznivého počasia sa otvárací i záverečný koncert presunie do popradskej Arény. Ostatné podujatia sa v prípade zlého počasia budú konať v dome kultúry. Samospráva v roku 2019 pristúpila k inovácii festivalu, výsledkom ktorej bolo striedanie žánrov počas každého dňa v týždni.

"Otvárací koncert sa uskutoční 25. júna o 19.00 h a bude pod taktovkou Richarda Müllera," vysvetlila vedúca oddelenia kultúry, cestovného ruchu a prezentácie mesta Poprad Ivana Piataková.

Všetky letné pondelky budú patriť jazzu, funku a soulu a utorky revivalovým skupinám.

"Stredy budú vyhradené pre milovníkov folklóru. Svojim tancom a spevom návštevníkov poteší napríklad folklórny súbor (FS) Topľan, Vargovčan či FS Stavbár, ktorý vznikol v roku 1959. Do Popradu sa podarilo dostať aj program z festivalu mládežníckych orchestrov a zborov s názvom Šengenský poludník," doplnila Piataková.

Štvrtky budú tradične patriť divadlu. Tento rok budú obohatené aj o populárne kabarety a talkshow. Piatok bude venovaný rocku a popu. Návštevníci festivalu si budú môcť zaspievať spolu s Desmodom, Kalim, Lenkou Filipovou, Máriou Čírovou či skupinou Arzén a Medial Banana ich najznámejšie hity.
Speváčka Mária Čírová
Foto: TASR/Pavel Neubauer

"Soboty budú patriť hlavne tým najmenším. Počas dňa sú pripravené detské rozprávky, predstavia sa divadlá Portál či Actores. Večer bude patriť filmom a rozprávkam," doplnila Piataková.

Nedele budú opäť takzvane promenádne. So svojim repertoárom vystúpi Gizka Oňová, Věra Martinová a taktiež Jaroslav Dvorský a Tatiana Paľovčíková. PKL vyvrcholí 3. septembra a rozlúči sa dvomi unikátnymi koncertmi - gitarového kvarteta 40 Fingers a vokálnej formácie 4 Tenoři.

Ak sa pandemická situácia nezhorší, uskutočnia sa aj tradičné festivaly Made in Slovakia (4 - 7. augusta) a Viva Italia (od 25. - 28. augusta).