Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Poslanci žiadajú primátora, aby umožnil Ernstovi výkon jeho funkcie

Alexander Ernst je hlavný kontrolór.

Prešov 26. mája (TASR) – Prešovskí mestskí poslanci dnes schválili uznesenie, v ktorom žiadajú primátora Pavla Hagyariho, aby umožnil hlavnému kontrolórovi Alexandrovi Ernstovi nerušene vykonávať jeho funkciu. Aj napriek tomu, že tento návrh predložil Richard Drutarovský (SDKÚ-DS, KDH, SaS, Most-Híd), tentoraz ho podporili aj poslanci strany Smer-SD, ktorej členom je hlavný kontrolór.

Kontrolórovi primátor mesta vo februári listom oznámil, že jeho funkcia zanikla ešte v auguste minulého roka preto, že sa do 30 dní od nástupu do funkcie nevzdal členstva v radách dvoch materských škôl. Ernst to popiera, o spore rozhodne súd. Poslanci chceli nového kontrolóra schváliť v pondelok (19.5.), ale pre protest prokurátora tak neurobili.

„Stále mám práve analýzy, že zánik funkcie nastal. Opätovne sa tým budem zaoberať, zvolám interných a externých právnikov a budeme skúmať možnosti vyriešiť spor mimosúdne. Toto uznesenie nie je pre mňa záväzné. Uznesenie rovnako nechám preskúmať právnikom, potom sa s ním oboznámim a posúdim, či ho podpíšem. Nepotvrdzujem to, ani nevylučujem,“ povedal Hagyari.

Ernst sa už pred týždňov vyjadril, že sa o nástup do zamestnania pokúsi.

Drutarovský návrh predložil pri schvaľovaní rozpočtového opatrenia preto, že jeho súčasťou bolo aj schvaľovanie prijatia úveru vo výške 518.000 eur. Poslanec žiadal o vyjadrenie hlavného kontrolóra k ďalšiemu zadlženiu.

Podľa predbežného opatrenia by malo mesto A. Ernstovi vyplácať 500 eur mesačne až do vyriešenia sporu. Primátor potvrdil, že opatrenie rešpektujú, Ernst však tvrdí, že ich nedostáva.