Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Poslanci Prešova neschválili záverečný účet mesta

Primátor Prešova Pavel Hagyari. Foto: TASR/Milan Kapusta

Chýbalo stanovisko kontrolóra.

Prešov 16. júna (TASR) – Poslanci mestského zastupiteľstva dnes už po druhý raz neschválili záverečný účet mesta za rok 2013. Dôvodom je spor o to, či záverečný účet musí, alebo nemusí mať stanovisko hlavného kontrolóra. A toho mesto od februára nemá, pretože predchádzajúcemu kontrolórovi Alexandrovi Ernstovi primátor Pavel Hagyari vo februári listom oznámil, že jeho funkcia zanikla ešte v auguste minulého roka, pretože sa do 30 dní od nástupu do funkcie nevzdal členstva v radách dvoch materských škôl.

Ernst sa dnes domáhal nástupu do zamestnania, keďže podľa jeho slov poslal prokurátor primátorovi okrem protestu proti novej voľbe kontrolóra aj upozornenie, že má umožniť výkon činnosti hlavnému kontrolórovi tak, aby prebiehali kontroly.

"Toto upozornenie malo lehotu 30 dní, tá uplynula v piatok alebo v sobotu. Ja som minulý týždeň vyzval primátora, aby mi umožnil výkon funkcie a oznámil som mu, že v pondelok mienim nastúpiť do práce. Z jeho strany neprišla žiadna odozva. Ja som dnes prišiel, ale kanceláriách sú vymenené zámky a žiadna pracovná zmluva nie je pripravená," uviedol Ernst.

Argumenty

Primátor argumentoval, že má niekoľko právnych stanovísk k ukončeniu funkcie hlavného kontrolóra, dokonca podľa neho komentáre k zákonu o obecnom zriadení, ktoré robil prokurátor či šéf legislatívnej komisie hlavných kontrolórov, dali za pravdu právnikom, ustúpiť nemieni. Tento ich spor môže podľa Hagyariho rozhodnúť len súd.

Spor vznikol aj počas diskusie pri záverečnom účte mesta, v rámci ktorej sa niektorí poslanci a Ernst vyjadrili, že k záverečnému účtu je potrebné stanovisko kontrolóra. Primátor tvrdí, že to nie je povinné a dal vypracovať audítorskú správu. Poslanci schválili vystúpenie občana, ktorým bol práve bývalý kontrolór. Ten sa vyjadril, že v správe audítora mu chýba vývoj dlhu mesta a to, ako sa s ním mesto vyrovná.

Po jeho vystúpení padol návrh na stiahnutie materiálu, za ktorý hlasovalo 11 z 22 prítomných poslancov, čo znamená, že neprešiel. Schválený však nebol ani samotný návrh záverečného účtu mesta Prešov za rok 2013.