Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Povodniam na toku Ľubica majú zabrániť tzv. poldre, teda suché nádrže

Na snímke nové mosty cez Ľubický potok v obci Ľubica 1. novembra 2014. Foto: TASR/Oliver Andráš

Po ničivej povodni v roku 2010 vybudovali štyri nové mosty, ktoré by mali zvládnuť tisícročnú vodu.

Ľubica 1. novembra (TASR) – Obec Ľubica v okrese Kežmarok zasiahla v roku 2010 ničivá povodeň, keď voda zaplavila aj tú časť dediny, ktorá je ďaleko od Ľubického potoka. Vytopilo vtedy asi 400 domov. Problémy tejto obci robí najmä voda stekajúca z Levočských vrchov. Zabrániť ďalším takýmto povodniam by mali tzv. poldre, teda suché nádrže.

Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Vojtech Ferencz už dávnejšie informoval, že dva poldre by mal vybudovať Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), ďalších niekoľko menších budú riešiť Vojenské lesy a majetky SR. Jeden polder bude vybudovaný práve aj na toku Ľubica, zrealizovať by sa mal do roku 2016. Práce na jeho výstavbe by sa mohli začať už na budúci rok. Polder bude umiestnený nad časťou ulica Pod lesom.

O Ľubici si prečítajte aj tento článok na portáli Teraz.sk.
O obnove hasičskej stanice s bocianím hniezdom si prečítajte tento článok na portáli Teraz.sk.

V intraviláne obce vybudovali od povodne v roku 2010 štyri nové mosty, ktoré by mali zvládnuť tisícročnú vodu. Koryto potoka Ľubica sa zároveň v spolupráci so SVP a Povodím Popradu a Dunajca každoročne upravovalo. „Tok máme zabezpečený, najväčší problém však je tá prívalová vlna. Tej môžu zabrániť jedine suché poldre. Podľa mňa sú nevyhnutné, aby sa povodeň takého rozsahu už nezopakovala,“ konštatoval starosta Ľubice Peter Repčák.

„Náklady na výstavbu poldrov, ktoré chcú realizovať Vojenské lesy a majetky SR, budú predstavovať päť až šesť miliónov eur,“ uviedol Ferencz. Ich žiadosť je v súčasnosti v riešení, rozhodnúť o nej by sa podľa neho malo do dvoch mesiacov. Následne by sa mohla začať výstavba 14 menších poldrov vo vojenskom obvode Javorina, ktoré by zachytávali väčšie množstvo vody pri výdatnejších zrážkach či topení snehu z kopcov. Dva väčšie poldre, ktoré by mali okrem Ľubického potoka vzniknúť aj na Tvarožnianskom potoku, bude realizovať SVP z vlastných zdrojov. Zadržať by mali päť miliónov kubíkov vody a zabránilo by sa tak povodniam nielen v obci Ľubica, ale aj v okolitých dedinách či v meste Kežmarok. Výstavba dvoch spomínaných poldrov by mala stáť asi 3,3 milióna eur.

Polder, teda suchá nádrž, zadržiava povodňovú vlnu, ktorá potom pôsobí menšie či dokonca žiadne škody. V poldri tiež sedimentujú erodované častice a vodná nádrž položená nižšie na toku sa tak chráni pred zanášaním. Plocha poldra sa poľnohospodársky obrába, spravidla ako trvalý trávnatý porast.