Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

POZOR: Pred hraničným priechodom v Ubli sa tvoria rozsiahle kolóny

Na archívnej snímke kolóna vozidiel čakajúcich na vybavenie pred hraničným priechodom s Ukrajinou. Foto: TASR - Roman Hanc

Nimrichterová tiež pripomenula, že slovenské colné orgány nemajú vplyv na colné konanie a registračný proces súvisiaci s dovozom automobilov na ukrajinskej strane.

Ubľa 12. mája (TASR) – Polícia upozorňuje na kolóny niekoľkých stoviek motorových vozidiel tvoriace sa pred hraničným priechodom v Ubli. Dôvodom sú opatrenia na ukrajinskej strane súvisiace s dovozom osobných áut, informovala TASR hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická. Polícia v tejto súvislosti žiada všetkých ostatných cestujúcich smerujúcich na Ukrajinu využiť na odchod zo Slovenska hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom.

"RHCP upozorňuje cestujúcich na Ukrajinu, že z dôvodu rozhodnutia ukrajinskej strany sa od 11. mája všetky osobné motorové vozidlá s prevoznými evidenčnými číslami, ktoré ukrajinskí štátni príslušníci kupujú v štátoch EÚ a následne vyvážajú na Ukrajinu, vybavujú iba na hraničnom priechode Ubľa," ozrejmila.

Polícia v kolóne pred hraničným priechodom v Ubli evidovala vo štvrtok k 9.30 h v kolóne 700 motorových vozidiel, pričom sa čakacie doby vyšplhali na 168 hodín.

Finančná správa: Colné formality pri vývoze áut treba mať pripravené vopred


V súvislosti s vývozom jazdených osobných motorových vozidiel zakúpených na území Európskej únie na Ukrajinu, ktorý je od stredy (11. 5.) možné realizovať len cez hraničný priechod v Ubli, finančná správa (FS) upozorňuje, že colné formality týkajúce sa vývozu áut treba mať pripravené vopred. Prevážajúci tým pomôžu zabezpečiť čo najplynulejšie konanie na hraničnom priechode, ktorý aktuálne čelí enormnému náporu takýchto vozidiel. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová.

"Vyvážané automobily fyzickými osobami totiž podliehajú colnému konaniu. To je možné uskutočniť na ktorejkoľvek vnútrozemskej pobočke colného úradu, kde vývozca môže podať vývozné colné vyhlásenie. Celý proces podania colného vyhlásenia je možné urýchliť kontaktovaním akejkoľvek špedičnej organizácie," ozrejmila s tým, že všetky potrebné informácie k colnému konaniu zverejňuje FS na svojom webe.

Nimrichterová tiež pripomenula, že slovenské colné orgány nemajú vplyv na colné konanie a registračný proces súvisiaci s dovozom automobilov na ukrajinskej strane. "Príslušníci FS vybavujú tieto automobily na hraničnom priechode Ubľa v dvoch jazdných pruhoch," uviedla s tým, že všetky ostatné osoby, dopravné prostriedky aj humanitárnu pomoc prestupujúce štátnu hranicu cez tento hraničný priechod vybavujú colníci po vstupe do colného priestoru priebežne.

Polícia pre kolóny v Ubli obmedzuje dopravu v prihraničnej oblasti


Pre kolóny vozidiel s prenosnými evidenčnými číslami, dlhé niekoľko stoviek metrov, ktoré sa v uplynulých hodinách vytvorili pred hraničným priechodom Ubľa – Malyj Beznyj, obmedzuje polícia dopravu v prihraničnej oblasti. Štátna cesta Tibava – Choňkovce – Podhoroď – Ruský Hrabovec – Dúbrava – Ubľa je od štvrtka 16.00 h pre motorové vozidlá smerujúce na Ukrajinu neprejazdná.

"Obmedzenia sa netýkajú miestnych obyvateľov, vozidiel zásobovania a autobusovej dopravy," informovala TASR hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická.

Obchádzka pre motorové vozidlá s prenosnými evidenčnými číslami na vývoz na Ukrajinu je od rovnakého času odklonená na trase Michalovce – Humenné – Snina – Ubľa. "Z uvedeného dôvodu žiadame všetkých ostatných cestujúcich smerujúcich na Ukrajinu, aby na odchod zo SR prioritne využili hraničný priechod Vyšné Nemecké," doplnila hovorkyňa.