Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Pražskú samosprávu inšpirovalo biokúpalisko v Snine

Na snímke je biokúpalisko v rekreačnej oblasti Sninské rybníky Foto: TASR/Roman Hanc

Ročná návšteva predstavuje približne 80.000 rekreantov.

Snina/Praha 14. októbra (TASR) – K "naj" produktom cestovného ruchu sa v Prešovskom kraji radí biokúpalisko v meste Snina. Ročne ho navštívi približne 80.000 rekreantov. O podobnej atrakcii uvažujú aj v Prahe, ktorej zástupcovia si prišli v týchto dňoch pre inšpiráciu práve do Sniny.

Východoslovenské mesto navštívili Ondřej Růžička - člen rady pre životné prostredie a Lukáš Zicha, zástupca starostu mestskej časti Praha 4. „Keďže tejto časti českého hlavného mesta chýbajú možnosti letnej rekreácie, oslovili ich informácie o našom biokúpalisku, o jeho výstavbe či údržbe,“ uviedla hovorkyňa Sniny Eva Mihaliková.

Českí radní uvažujú o zriadení podobného areálu. Ide o jednu z možností, ako by mohlo v budúcnosti vyzerať pražské kúpalisko na Lhotce. V Snine Čechov oslovil hlavne prírodný ráz areálu. „Je málo kúpalísk, kde majú vtáci možnosť pristáť na vode a napiť sa,“ skonštatoval po návšteve Růžička.

Areál Rybníkov v Snine prešiel v roku 2010 rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá si vyžiadala približne milión eur. Zrenovované rekreačné stredisko navštívili turisti prvý raz v lete 2011. Jeho hlavným lákadlom je biokúpalisko, ktoré využíva pre filtráciu vody na kúpanie biotop vodných rastlín a rias bez prídavkov chémie. Prevádzkovateľom Rybníkov je oddelenie rekreačných a športových služieb mesta Snina.

Rekreačné stredisko časom doplní možno jedna novinka. Prispela by k jeho celoročnej prevádzke. Ide konkrétne o krytý bazén, ktorý chce mesto postaviť na ploche jestvujúceho, no nefunkčného „modrého“ bazéna. Aj v tomto prípade uvažuje o biologickej úprave vody na kúpanie. Radnica sa po súhlase mestských poslancov bude s týmto investičným zámerom uchádzať o zdroje Európskej únie. V pláne je aj výstavba chodníka po nábreží rieky Cirocha. Prepojil by Rybníky zo sninským kaštieľom.