Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Prešovský kraj

Pre ľadové kryhy na rieke Ubľanka vyhlásili v Ubli 3. povodňový stupeň

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nahromadené ľadové kryhy na rieke Ubľanka sťažujú prietok vody. V piatok hrozilo vybreženie rieky, najmä v oblasti rodinných domov.

Ubľa 4. februára (TASR) - Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v piatok (3.2.) podvečer v obci Ubľa v okrese Snina. Nahromadené ľadové kryhy na rieke Ubľanka sťažujú prietok vody. V piatok hrozilo vybreženie rieky, najmä v oblasti rodinných domov.

"Najhoršia situácia je v obytnej zóne, v piatok to bolo na hranici vybreženia. Dnes to vyzerá lepšie, povedala by som, že voda klesla možno 30-40 centimetrov. Postupne začíname uvoľňovať ľadové kryhy, aby sme uvoľnili prietok vody," uviedla dnes po rannom zasadnutí krízového štábu starostka obce Nadežda Sirková.

Na mieste zasahujú aj hasiči s technikou zo záchrannej brigády z Humenného.

Tretí povodňový stupeň vyhlásili v obci v piatok o 17.15 h. "V piatok sme sa pokúsili rozbíjať ľadové kryhy tam, kde boli nakopené a kde neprepúšťali vodu. Sčasti sa nám to podarilo, ale tým, že do Ubľanky sa vlievajú prítoky z okolia, tak cez noc pribudli ďalšie ľadové kryhy, od ktorých to musíme opäť čistiť," priblížila starostka.

Veľký nápor ľadových krýh je podľa nej na jedinom moste, ktorý spája dve časti obce.