Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Predsedu PSK Chudíka najviac tešia dokončené dva diaľničné úseky

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík, archívne foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na druhej strane ho najviac mrzí nevyriešená dopravná situácia v Prešove, aj keď to nie je priama kompetencia miestnej ani krajskej samosprávy.

Prešov 2. januára (TASR) –Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík pri hodnotní uplynulého roka považuje za veľký prínos zlepšenie komunikácie s krajskými poslancami. Po mnohých rokoch sa podarilo nájsť spoločnú reč v zastupiteľstve naprieč celým politickým spektrom, čo vedie ku konštruktívnejšiemu rokovaniu. Neznamená to však, hodnotí stav Chudík, že všetci majú rovnaký názor na veci. No skôr, ako dôjde k hlasovaniu v zastupiteľstve, poslanci hľadajú konsenzus a majú snahu vypočuť si názory druhej strany.

Uplynulý rok vníma predseda krajskej samosprávy pozitívne. Aj keď priznal, že na začiatku uplynulého roka mali na úrade PSK obavy, ako sa bude plniť rozpočet, keď kraje prišli o svoj najvyšší príjem, o daň z motorových vozidiel. „Teraz je hlavným príjmom vyšších územných celkov podielová daň fyzických osôb. „Trošku sme tŕpli a dovolím si tvrdiť, že asi všetky kraje, ale chvalabohu, nakoniec ten príjem bol ešte oveľa vyšší. Preto sme si mohli na záver roka ešte navyšovať rozpočet a dať viac peňazí na kultúru, do sociálnej sféry, ale aj na dopravu. A opäť dať veľký balík peňazí do infraštruktúry, na opravu ciest druhej a tretej triedy a starať sa aj o školy,“ povedal Chudík.

Zo všetkých udalostí, ktoré ho potešili v uplynulom roku, vyzdvihol dokončenie dvoch diaľničných úsekov v kraji, a to pri Levoči s tunelom Šibenik a úsek Fričovce – Svinia pri Prešove. Na druhej strane ho najviac mrzí nevyriešená dopravná situácia v Prešove, aj keď to nie je priama kompetencia miestnej ani krajskej samosprávy. „Pevne verím, že sme sa teraz pohli ďalej. Verím, že nový rok bude dobrý v tom, že sa začne stavať južný obchvat diaľnice D1,“ uviedol Chudík.

Pozitívny trend vo vývoji príjmov očakáva Chudík aj v novom roku. „Tak, ako každý rok, najviac financií pôjde na rekonštrukciu ciest. Máme ich 2,5 tisíc kilometrov. Stále ich treba opravovať. V roku 2004 sme ich prebrali vo veľmi zlom stave. Niektoré neboli opravované 30 až 40 rokov. V tomto roku kraj plánuje dokončiť tiež tri veľké projekty v oblasti kultúry. Ide o rekonštrukciu Podtatranského múzeá v Poprade, Vihorlatského múzea v Humennom a Šarišskej galérie v Prešove,“ povedal Chudík.