Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

V prešovskom dopravnom podniku uviedli do prevádzky tri nové autobusy

Prešovská primátorka Andrea Turčanová, archívne foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Primátorka Andrea Turčanová verí vo vôľu zastupiteľstva zapojiť sa aj do ďalších projektov v rámci eurofondov.

Prešov 30. mája (TASR) – Vozový park Dopravného podniku mesta Prešov sa dnes rozrástol o tri nové nízkopodlažné autobusy. Ide o dva dvojnápravové trojdverové 12-metrové autobusy SOLARIS URBINO 12 a jeden kĺbový trojnápravový 18-metrový autobus SOLARIS URBINO 18 zo štyrmi dvojkrídlovými dverami. Do prevádzky ich dnes v rámci Dňa otvorených dverí v areáli DPMP uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová a riaditeľ DPMP Peter Janus.

"Tieto autobusy budú nasadené na bežných linkách, ktoré prevádzkujeme. Kĺbový na sídliskových linkách, na sídlisku Šváby, respektíve sídlisku Sekčov, a krátke autobusy tam, kde jazdia naše 12-metrové autobusy. Pevne verím, že aj splnením normy EURO 6 prispejeme k zlepšeniu životného prostredia. To, že majú navyše aj klímu, prinesie vyšší štandard pri cestovaní mestskou hromadnou dopravou," povedal Janus.

Cena jedného krátkeho autobusu je približne 190.000 eur a 18-metrového kĺbového autobusu takmer 280.000 eur. DPMP ich nakupoval v rámci rámcovej zmluvy uzatvorenej na päť rokov na nákup 25 autobusov. Momentálne má z tejto zmluvy vo vozovom parku už desať autobusov.

Každý z troch nových autobusov je vybavený palubným počítačom SRG 6000. Ten získava informácie o prevádzke vozidla, prostredníctvom GPS určí jeho polohu a dokonca je schopný zhromaždiť informácie potrebné na vyhodnotenie výkonu vodiča, servisného pracovníka až po následné vyčíslenie mzdy. Momentálne sa v DPMP tiež realizuje projekt, v rámci ktorého všetky vozidlá prešovskej MHD budú vybavené palubným počítačom SRG 6000 a prostredníctvom komunikačného modulu a dátovej karty budú on-line prenášané všetky dáta na dispečerské pracovisko. Podľa riaditeľa dispečer bude mať tak k dispozícii údaje o polohe každého vozidla, technických parametroch jeho motora, dopravnej i bezpečnostnej situácii v meste. Bude vedieť v ľubovoľnom čase presmerovať vozidlo pri dopravnej zápche, nehode, prípadne poruche vozidla.

Podľa Janusa sa spoločnosť v najbližšom čase chystá predložiť na rokovaní mestského zastupiteľstva návrh na odsúhlasenie nákupu ďalších piatich nových autobusov.

Primátorka Andrea Turčanová verí vo vôľu zastupiteľstva zapojiť sa aj do ďalších projektov v rámci eurofondov. Mesto by tak mohlo získať zdroje na zakúpenie nových trolejbusov, ktoré sú finančne náročnejšie ako autobusy, a v budúcnosti snáď aj elektrobusov.

DPMP má vo vozovom parku 60 autobusov a 45 trolejbusov.