Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Prešov dostal 40.000 eur na odstránenie deviatich čiernych skládok

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mesto rieši problematiku čiernych skládok komplexne, preto spolu s týmto krokom je aj zvýšenie počtu hliadok mestskej polície a ich monitoringu.

Prešov 18. septembra (TASR) – Mesto Prešov dostalo dotáciu vo výške 40.000 eur z envirofondu na odstránenie deviatich nelegálnych skládok odpadu. Tieto lokality chce potom radnica revitalizovať a vybudovať na nich zelené plochy s plánovanou výsadbou okrasných drevín.

Ako informovala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová, na miestach v celkovej rozlohe 1490 štvorcových metrov, kde je momentálne odpad, môžu vďaka financiám vzniknúť trávnaté plochy. Radnica sa bude na investícii spolupodieľať najmenej piatimi percentami, čo predstavuje sumu približne 2105 eur.

Na deviatich plochách je v súčasnosti prevažne zmiešaný komunálny odpad, viac ako 90 percent podľa hovorkyne tvorí zmesový komunálny odpad, stavebný a demolačný, pričom aj tento odpad väčšinou pochádza z domácností z prestavby, dostavby alebo modernizácie rodinných domov či bytov.

Štyri lokality s nelegálnym odpadom sú na Radlinského ulici, po jednej sú na Čapajevovej a Chmeľovej ulici pri Delni, dve lokality sú v blízkosti ochranného pásma Železníc SR.

Aktivity projektu budú prebiehať do novembra a odstránenie týchto nelegálnych skládok bude pozostávať zo zberu a odvoz odpadu, pričom opatreniami sa tiež zabráni priesakom a kontaminácii pôdy s následným znečistením miestnych komunikácií.

Mesto rieši problematiku čiernych skládok komplexne, preto spolu s týmto krokom je aj zvýšenie počtu hliadok mestskej polície a ich monitoringu, ako aj príprava projektov pre ďalšie takéto výzvy.