Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

V prešovskom dopravnom podniku sa štrajkovať nebude

Podľa primátora Pavla Hagyariho splnilo predstavenstvo podmienku odborárov a sľúbilo im navýšenie platov o 20 centov na hodinu od začiatku mája.

Prešov 21. mája (TASR) – Predstavenstvo Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) sa dnes podvečer dohodlo s odborármi na navýšení miezd a podpísaní kolektívnej zmluvy. Jednodňový štrajk, ktorý odborári plánovali uskutočniť v pondelok (26.5.), nakoniec nebude.

Podľa primátora mesta Prešov Pavla Hagyariho splnilo predstavenstvo podmienku odborárov a sľúbilo im navýšenie platov o 20 centov na hodinu od začiatku mája, teda sa im to odzrkadlí už v najbližšej výplate.

Odborári podľa ich šéfa Milana Gálla poľavili v dobe platnosti kolektívnej zmluvy a možnosti ďalších výhod v budúcom roku. Teší ho však to, že predstavenstvo sľúbilo vrátenie dovoleniek a vianočných odmien. Kolektívna zmluva bude platiť do konca tohto roka.

Mesto tak musí v rozpočte nájsť ďalších približne 170.000 eur na navýšenie miezd zamestnancov. Schváliť to musia poslanci, podľa primátora by sa tak mohlo stať na rokovaní zastupiteľstva v júni.

Asi 80 percent zamestnancov DPMP je v štrajkovej pohotovosti už približne dva týždne. Podnik má 300 zamestnancov a z toho 170 vodičov. Priemerný plat zamestnancov je 850 eur brutto. Naposledy boli pracovníci DPMP v štrajkovej pohotovosti v roku 2012, kedy sa s predstavenstvom dohodli aj na navýšení platov. Ostrý hodinový štrajk naposledy absolvovali v roku 2011. Celodenný štrajk, ktorý avizovali v pondelok (19.5.) v Prešove, podľa Gálla ešte nebol.