Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Na námestí v Prešove sa folklórne súbory lúčia s fašiangami

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Pochovaní basy utíchne fašiangová zábava v meste a začne sa pôst.

Prešov 4. marca (TASR) – Na Hlavnej ulici v Prešove sa dnes nielen miestne folklórne súbory, ale aj z okolia lúčia spolu s občanmi s fašiangami.

"Máme tu 26 súborov, ktoré prechádzajú od sv. Trojice k mestskému úradu, kde vinšujú primátorovi, spievajú piesne. Potom pôjdu k pódiu, na ktorom bude ďalší program. V rámci neho vystúpia takmer všetky súbory zo sprievodu. Na záver podľa tradícií pochováme basu," povedala pre TASR referentka oddelenia kultúry a športu na Mestskom úrade v Prešove Patrícia Zichová.

Na pódiu by mal byť kultúrny program až do večera, kedy jeden zo súborov symbolicky previaže basu čiernou stuhou, následne ju pochová. Týmto aktom utíchne fašiangová zábava v meste a začne sa pôst.

Podľa primátora Pavla Hagyariho mesto takto vzdáva úctu k tradíciám a folklóru. Toto podujatie však symbolizuje aj dobrú spoluprácu s okolitými obcami, odkiaľ pochádzalo množstvo vystupujúcich súborov.

"Mesto Prešov a okolité obce si minulosť vážia. Ten, kto si ju neváži, nemá podľa mňa právo ani na skvelú budúcnosť. Táto tradícia na Šariš patrí. Chcem poďakovať mestu a poslancom za podporu takéhoto projektu," povedal Hagyari.