Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Prešovčania si mohli kúpiť originálne darčeky na Valentína

Handmade trhy v prešove Foto: TASR/Kvetoslava Mudríková

V centre mesta zorganizovalo prešovské Občianske združenie Naplno Handmade trhy.

Prešov 11. februára (TASR) – Originálne darčeky na Valentína si dnes mohli kúpiť Prešovčania na Handmade trhoch, ktoré zorganizovalo prešovské Občianske združenie Naplno v centre mesta. Ako uviedol pre TASR jeden z ich organizátorov Milan Kolcun, združenie pôsobí štvrtý rok a jeho zámerom je dať priestor aktívnym ľuďom, ktorí sa niečomu venujú, sú v niečom šikovní, ale chýba im miesto na vlastnú prezentáciu.

"Na dnešných Handmade trhoch máme predajcov z celého Prešovského kraja a zopár aj mimo neho. Na týchto trhoch sme sa zamerali najmä na drobné výrobky, výrobky z textilu, bioprodukty, máme tu bylinkárov, medárov, včelárov, zástupcov výrobcov kávy. Bolo tu dokonca zopár miestnych špecialistov na výrobu rôznych keramických výrobkov a tiež na výrobu z textilu a rôznych iných materiálov," konkretizoval Kolcun.

Ako zdôraznil, medzi predajcami sú ľudia, ktorých táto činnosť predovšetkým baví, berú ju ako svojho koníčka, venujú sa jej vo svojom voľnom čase, neživí ich to.

Na improvizovaných predajných pultoch si návštevníci mohli vyberať z ponuky ručne vyrábanej bižutérie. V ponuke boli jemne zdobené medovníkové výrobky v tvare srdca, ale aj veľkonočné motívy. Zastúpenie mala vypaľovaná keramika i ručne maľované hodvábne šatky a oblečenie. Voňavý sortiment lákal k stolíkom, kde boli vystavené prírodné balzamy a mydlá. Sviečky z včelieho vosku priniesol výrobca z Opátky. Bylinky spod Levočských vrchov ponúkala dvojica, ktorá z nich vyrába tinktúry, sušené čaje a sirupy. Klientky z prešovského denného stacionára priniesli tkané koberce, ktoré vyrobili na storočných krosnách.

Kolcun doplnil, že OZ poskytlo drobným výrobcom priestor, možnosť ukázať sa a získať navzájom kontakty. Prvé trhy zorganizovali pred Vianocami, tieto sú venované valentínskej tradícii. Do budúcna plánujú organizovať Handmade trhy každé dva – tri mesiace. "Budeme dbať na to, aby na nich boli vždy iné výrobky a meniť sa budú aj predajcovia. Chceme reagovať aj na sezónnu ponuku. Preto je možné, že na jar budeme mať záhradkársky tovar a v lete a na jeseň vypestované produkty," uviedol Kolcun.

Systém platby vyriešili formou žetónov z dôvodu, že veľa predajcov nemá živnosť a nevlastní registračnú pokladnicu. Žetóny prešli kasou reštaurácie Čukoláda, ktorá ich prichýlila.