Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Prešov hľadá investora, ktorý na Bajkalskej ulici postaví nájomné byty

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Zámer prenájmu pozemku na tento účel schválili v pondelok poslanci mestského zastupiteľstva.

Prešov 30. júna (TASR) – Mesto Prešov chce riešiť nedostatok nájomných bytov na jeho území vyhlásením verejnej súťaže, v ktorej nájde investora schopného na mestskom pozemku s rozlohou 5000 štvorcových metrov na Sídlisku III postaviť do júna 2018 bytové domy s minimálnym počtom 60 bytov. Zámer prenájmu pozemku na tento účel schválili v pondelok (29.6.) poslanci mestského zastupiteľstva.

Investor dostane do prenájmu pozemok, no zaviaže sa, že na ňom postaví byty bežného štandardu s priemernou podlahovou plochou do 60 m2 spĺňajúcich zákonmi stanovené kritériá. Súčasťou verejnej súťaže by mala byť aj projektová dokumentácia na jednotlivé stavby a mesto aj na základe toho vyberie víťaza, ktorý potom byty postaví. Ak však investor nedostane do polovice januára 2016 právoplatné stavebné povolenie, alebo nepostaví stavbu do konca júna 2018, mesto môže od zmluvy odstúpiť.

V prípade splnenia podmienok i stanovených lehôt chce následne mesto byty od investora odkúpiť. Podmienené je to schválením tohto zámeru v zastupiteľstve a tiež získaním dotácie z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania.

Ako uviedla hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová, výstavba je plánovaná na Bajkalskej ulici, keďže tu bol už v minulosti začatý proces výstavby nájomných bytov a táto lokalita je dopravne, technicky, plošne a priestorovo najviac vhodná pre takýto druh zástavby. Toto miesto vybrala radnica z 12 vytipovaných lokalít.

V súčasnosti mesto Prešov eviduje celkom 266 žiadostí o pridelenie nájomného bytu. Naposledy boli stavby na tento účel kolaudované v roku 2001 v lokalite K Starej Tehelni a 2004 – 2006 na uliciach Sabinovská a Majakovského.